Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ärkebiskopen använder bibelord i klimatkampen

Antje Jackelén uppmärksammade kampen för klimatet i sitt söndagsord.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Ärkebiskopen driver kampen för ett bättre klimat – genom religionen. Foto: SILKE KITSCHA FREDERIKSEN / COLOURBOX

Hon äter fem vegetariska måltider i veckan och har inte flugit privat på över ett år.

Men ärkebiskop Antje Jackelén driver även kampen för ett bättre klimat via religionen – och drar paralleller till profeten Jesajas 2500 år gamla ord.

"Ja, varför lägger vi pengar på skräp, våra resurser på sådant som skadar jorden?" skriver hon i sitt söndagsord.

När ärkebiskop Antje Jackelén funderade över veckans söndagsord, som hon publicerar regelbundet på Twitter, föll valet på bibelorden från profeten Jesaja där han ifrågasätter vitsen med att lägga pengar på onödiga saker.

– Jag tänkte att samma fråga kan man på liknande sätt ställa i dag, säger Antje Jackelén.

 

 

https://twitter.com/BiskopAntje/status/1086896112974397441

Hon drar paralleller till överkonsumtion och saker som skadar jorden – och ser inget problem i att använda religionen för att ta ställning i klimatfrågan:

– I kyrkan har alla viktiga frågor en hemvist och klimatfrågan hör i dag till de allra viktigaste. Där behöver allt som ger uttryck för mänsklig värdighet samverka – politik, vetenskap, ekonomi och också teologi och kultur. 

Ärkebiskopen: Jag har gynsamma fritidsintressen

Ärkebiskopen fortsätter:

– Det har blivit allt tydligare att klimatfrågan även har existensiella och andliga dimensioner, då man talar om klimatoro, klimatångest och klimatskuld. Där behövs kyrkans teologiska och själavårdande arbete. 

Vad gör du själv för att leva mer klimatsmart?

– Jag funderar över hur jag äter och reser och gör det så klimatsmart som möjligt. Jag försöker ha en medveten konsumtion, det vill säga vad behöver jag verkligen och vad behöver jag inte. Sen har jag ett uppdrag vilket innebär att jag inte kan klara mig i dagsläget utan flygresor. Men jag flyger inte privat, iallafall inte det senaste året, jag har lovat att äta minst fem vegetariska måltider i veckan och mina fritidsintressen är ur klimatsynpunkt gynsamma för jag vandrar väldigt gärna.

 

Hoppas på ungdomar som nya klimatledare

Antje Jackeléns förhoppning inför framtiden är att det internationella ungdomsuppror med skolstrejker för klimatet som svenska Greta Thunberg har startat ska var början på en mer klimatmedveten era. 

– Klimatet har en annan rytm än mandatperioder och kvartalsrapporter, det har länge varit ett problem. Politiker vill bli omvalda och ekonomiska intressen är ofta allt för kortsiktiga. Skolungdomarnas demonstrationer i många länder är hoppfullt, det är bra att de unga tar ett ledarskap, säger ärkebiskopen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.