Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ärkebiskop Antje Jackelén: ”Greta Thunberg är profetisk”

Se Karin Sörbrings intervju med ärkebiskop Antje Jackelén.
”Som kyrka kan vi inte göra politikernas jobb, men vi kan förhoppningsvis bidra till att det blir lättare, dels genom att vi bidrar med den kunskap och erfarenhet vi har och dels genom att visa hur klimatkrisen också är en existentiell kris”, säger Antje Jackelén.
Foto: Svenska kyrkan äger fri nyttjanderätt
”Då det första biskopsbrevet kom för fem år sedan var vi i kyrkan nästan ensamma om att säga att allt som är uttryck för människans värdighet – såväl naturvetenskap, teknologi, politik, näringsliv, kultur och religion – måste samverka i det här”, säger Antje Jackelén.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Vi människor är en del av naturen. Det är inte så att vi står fri från den, vi är radikalt beroende av att ekosystemen fungerar och vi påverkar dem genom vad vi gör och inte gör”, säger Antje Jackelén.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Greta Thunberg.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

Svenska kyrkans biskopar kräver att makthavarna steppar upp klimatarbetet.

Och ärkebiskopen hyllar Greta Thunbergs engagemang.

– Det är enastående vad hon har åstadkommit globalt. Jag tänker att hon faktiskt är profetisk på samma sätt som de gammaltestamentliga profeterna var ihärdiga med sitt budskap, säger Antje Jackelén.

Antje Jackelén öser lovord över Greta Thunbergs arbete.

– Hon är dessutom kanonduktig på att bli intervjuad. De gammaltestamentliga profeterna gjorde också teckenhandlingar, vilket är så tydligt i Gretas fall. Det började med skylten om skolstrejken och fortsatte med seglatsen. Greta sade inte att alla skulle ta segelbåt över Atlanten, men konstaterade att hon är en av få som faktiskt kan göra det och det är något profetiskt i detta, menar ärkebiskopen.

Så långt som Limhamns kyrka – som i december i fjol i sin julkalender twittrade ”Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg” – vill dock ärkebiskopen inte gå.

– Nej, men det finns en djup överensstämmelse mellan det som Greta gör och det uppdrag vi som människor har att värna om skapelsen, om hela vår jord.

Antje Jackelén fortsätter:

– Vi biskopar kan inte göra politikernas jobb, men det är tydligt att klimatkrisen också är en värderings- och ledarskapskris. Den är en existentiell kris. Vi kan vara arga, besvikna, rädda och oroliga, men i Jesus har vi en god förebild och en bas för vår tillit. I klimatkrisens spår är synd och skam, ord som vi kanske tyckte var gammaldags, uppe på agendan igen och de är relevanta. Vi behöver som människor redskap att leva med den verklighet de beskriver så att vi inte hamnar i handlingsförlamning eller panik som gör att vi antingen inte gör någonting alls eller stressar i väg och gör helt oöverlagda saker. 

– Som kyrka vill vi förmedla hopp och befria till en bra handlingskraft att göra det vi kan göra. Vi har århundraden av erfarenhet av själavård och internationella kontakter. Det är inte kört – och det är inget alternativ att stoppa huvudet i sanden och blunda för att det system som grundat vår rikedom skadar andra. Det går att ta itu med det svåra.

Ärkebiskop Antje Jackelén intervjuas av Expressens Karin Sörbring (bild från 2014).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Från ”klimatutmaningar” – till ”klimatkris”

Vad är innebörden av det reviderade ”Ett biskopsbrev för klimatet” som ni släpper nu?

– Klimatkrisen har de senaste fem åren blivit mycket mer konkret, inte minst genom Parisavtalet 2015. 2014 talade vi om ”klimatutmaningar” och ”klimatfrågor”. Nu är det tydligt att det faktiskt handlar om en klimatkris, för vi ser redan nu att den till exempel leder till ökad migration. Alla fakta vi får på bordet tyder på att vi inte kommer att nå de mål som slagits fast, om vi inte ökar ansträngningarna. 

”Den andra skapelseberättelsen lyfter fram att vi blir som mest mänskliga när vi odlar, kultiverar”, säger Antje Jackelén (som här hälsar på drottningen vid helgens biskopsvigning i Uppsala).
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
”Utan att vilja förhäva mig eller påstå att jag är någon förebild tror jag att jag har blivit lite bättre på återhämtning. Det kan handla om att ibland tillåta mig att läsa något bara för att jag vill det och inte ta itu med ”måste-högen” eller att någon kväll låta bli att koppla upp mig. Jag fortsätter nog ett tag till om hälsan står mig bi”, svarar Antje Jackelén på frågan hur länge hon blir kvar som ärkebiskop.
Foto: LISA MATTISSON EXP

Biskoparnas uppmaning till svenska beslutsfattare och myndigheter:

■ Att försöka genomföra en tidigare målgång av att Sverige uppnår klimatneutralitet senast 2045.

■ Vara pådrivande för en höjd ambitionsnivå i FN:s klimatpolitik.

■ Stödja utvecklingsländers klimatarbete med medel utöver biståndsmålet (en procent av Sveriges bruttonationalprodukt) och verka för innovativa finansieringskällor på internationell nivå.

Källa: ”Ett biskopsbrev om klimatet”, 2019.

– Vi uppmanar i biskopsbrevet bland annat svenska beslutsfattare och myndigheter att av rättviseskäl försöka genomföra en tidigare målgång av att Sverige uppnår klimatneutralitet senast 2045. Men det handlar förstås också om att sopa framför kyrkans egen dörr.

Ja, Svenska kyrkan har enligt den senaste årsredovisningen tillgångar på 49 miljarder kronor. Hur använder ni dem i klimatkampen?

– 8,3 miljarder är finansiella tillgångar på nationell nivå, resten är exempelvis kyrkobyggnader, församlingsgårdar och begravningsplatser. De finansiella tillgångarna använder vi på ett genomtänkt sätt. Vi tittar på vad investeringar och placeringar ska vara till för och hur det påverkar andra. Lever bolag inte upp till hållbarhetsstandarden tar vi bort våra pengar därifrån eller kommunicerar till företagen att förändringar behövs. Det händer också att företag söker upp oss och frågar vad de kan göra för att vi ska vilja ha aktier där igen. 

Fakta / Det här är Antje Jackelén

■ 64-årig ärkebiskop som doktorerat med avhandlingen ”Zeit und Ewigkeit” (1999). 

■ Född i Tyskland, prästvigd för Stockholms stift (1980). Har forskat i Kalifornien och Chicago. Biskop i Lund (2007-2014). 

■ Har utsetts till ”Årets maktmappie”, varit sommarvärd i P1 och skrivit boken ”Samlas kring hoppet”. Har intervjupodden ”Prata till punkt med ärkebiskopen”.

Ni uppmanar alla att ta konkreta steg i den egna vardagen. Hur jobbar du själv med att få ner ditt eget klimatavtryck?

– Jag äter vegetariskt minst fem gånger i veckan, har inte flugit privat på nästan två år och på fritiden ägnar jag mig åt vandring som ju är miljövänligt. Men i tjänsten behöver jag flyga ibland för att kunna vara en del av det internationella kyrkliga arbetet för fred, rättvisa och försoning.

– För mig har det de senaste åren också blivit tydligt hur viktigt det är även ur klimatperspektiv med jämställdhet mellan kvinnor och män och internationell solidaritet, säger Antje Jackelén.

Du pratade mycket om klimatfrågor redan när du tillträdde 2014. Hur stor del av din arbetstid ägnar du numera åt klimatfrågor?

– Svårt att säga, för det finns ju med i mycket av det jag gör. Men sedan förra sommaren då det var torka och bränder och vi såg djur försöka beta på brun mark märks det att vi får ett helt annat gehör för klimatarbetet. Det blev en väckarklocka för många och en uppmaning till omvändelse och att tänka efter. 

Svenska kyrkans biskopars uppmaningar till alla människor i Sverige:

■ Prata med andra om vad du tänker och känner inför klimatkrisen.

■ Låt din oro bli en politisk kraft.

■ Ta konkreta steg i din egen vardag genom att förändra res- och matvanor, se över sparande, boende och konsumtion.

■ Stöd människor som drabbats hårt av klimatförändringar.

■ Ta vara på resurserna i den religiösa tradition som är närmast dig.

Källa: ”Ett biskopsbrev om klimatet”, 2019

LÄS MER: Antje Jackelén: ”Helveten har vi massor av på jorden”
LÄS MER: Antje Jackelén: ”Mörka dagar har jag frågat mig hur länge jag kan orka” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.