Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets september var den varmaste någonsin

Det är skillnaden på klimat och väder.
Människor solar sig i värmen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
En uttorkad äng.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Årets september var den varmaste som någonsin uppmätts. Genrebild.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
Torka.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Jorden var varmare förra månaden än någon annan septembermånad som uppmätts, enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus, rapporterar AFP. 

2016 var det varmaste året hittills i mätningarna, och 2020 ser ut att kunna bli varmare än det.

Både januari, maj och september i år var de varmaste månaderna sedan mätningarna startade, enligt Copernicus.

”September var 0,05 grader varmare än september 2019, som var den näst varmaste septembermånaden”, står det i den nya EU-rapporten.

12-månadersperioden före september var jordens medeltemperatur nära 1,3 grader varmare än innan industrialiseringen. Det är nära 1,5-gradersmålet i Parisavtalet.

19 av de 20 senaste åren har varit de varmaste sedan mätningarna startade i slutet av 1800-talet. 2016 har varit det varmaste året hittills, och 2020 ser ut att kunna bli varmare än det, skriver The Independent. 

”Förutsåg detta”

Temperaturerna var särskilt höga i norra Sibirien, Mellanöstern, norra Afrika och Tibet. I Los Angeles var det 49 grader varmt i början av september.

Under året har också det varit flera stora skogsbränder och översvämningar, bland annat i Kalifornien och Frankrike.

– Vissa av de här händelserna är extraordinära, även om vi inte ska skapa en falsk förväntan om att det kommer att bli nya högre temperaturer för varje år, säger Samantha Burgess, forskare vid Copernicus till BBC och fortsätter:

– Klimat och väder varierar stort. Men vi förutsåg att den här typen av händelser skulle ske, sett till vår påverkan på klimatet.

Se också:

Megafire räcker inte – här kommer Gigafire.
Forskare varnar för skyfallen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.