Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets miljöhjälte utses – här är de sex nominerade

Miljö- och klimatministern om stigande temperaturer
Emma Sundh, Maria Soxbo och Hakim Abdi
Foto: Emma Sundh, Hakim Abdi

I år delas WWF:s pris Årets miljöhjälte ut för tolfte gången, av kung Carl Gustaf. 

Bland de sex nominerade finns allt från klimatforskare, fågelövervakare och förskolor. 

– Jag trodde aldrig att mitt lilla initiativ skulle få så stor uppmärksamhet, säger klimatforskaren Hakim Abdi. 

Världsnaturfonden, WWF, har delat ut priset Årets miljöhjälte sedan 2010 i syfte att ”lyfta fram de som gör skillnad och inspirerar andra att agera mer hållbart”. 

Två vinnare utses av WWF:s jury och får ta emot diplom av kung Carl Gustaf på Ulriksdals slott den 22 oktober.

– De nominerade har gjort positiv skillnad för miljön och naturen och inspirerat andra. Det är bråttom nu. Att sätta press på beslutsfattarna är viktigare än någonsin, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Sex kandidater tävlar i kategorierna 'biologisk mångfald' och 'klimat/ekologiska fotavtryck'. 

Hakim Abdi är klimatforskare på Lunds universitet och en av de nominerade inom biologisk mångfald. Han anordnar fågelskådningsutflykter i Malmö. 

– Jag vill att de som inte brukar eller har möjlighet att vara i naturen ska få komma dit. Man kan inte skydda naturen om man inte vet något om den, berättar Hakim Abdi. 

Hur känns det att vara nominerad? 

– Jag är jätteglad! Jag trodde aldrig att mitt lilla initiativ skulle få så stor uppmärksamhet i hela landet.

Hakim Abdi anordnar fågelskådningsutflykter i Malmö på fritiden. Han hoppas att fler ska hitta till sina lokala fågel- eller natur föreningar och skaffa sig förståelse för naturen.
Foto: Hakim Abdi

Den ideella föreningen Klimatklubben är nominerad i kategorin klimat/ekologiska fotavtryck och drivs av Emma Sundh och Maria Soxbo. 

Klubben delar bland annat hållbara tips till sina tusentals följare i sociala medier.  

– Vi minskar avståndet mellan medborgare och beslutsfattare och omvandlar klimatångest till handlingskraft, säger Emma Sundh. 

Hur känns det att vara nominerad?

– Detta gav fart! Vi är så taggade på att engagera fler, nå ut och lägga ännu mer tid på vår tids viktigaste fråga: Klimatet.

– Med tanke på konkurrensen så är vi lätt ödmjuka inför en vinst, men det vore inte fel att få ta emot ett pris ur kungens hand, tillägger hon. 

Emma Sundh och Maria Soxbo driver Klimatklubben som har 37 000 Instagramföljare, 23 000 gruppmedlemmar på Facebook och ett 30-tal lokalklubbar.
Foto: Emma Sundh

Årets unga miljöhjälte har tidigare delats ut till bland andra Greta Thunberg, men i år utgår priset på grund av för få nomineringar.

Nominerade till Årets miljöhjälte

Biologisk mångfald:


• Svensk fågeltaxering är en organisation bestående av forskare vid Lunds universitet och över 800 ornitologer som inventerar svenska fåglar. De skapar en tydligare bild av Sveriges fågelarter och hur de mår. 


• Hakim Abdi är forskare bland annat inom ornitologi på Lunds universitet. Han anordnar fågelskådningsutflykter dit alla, särskilt de som inte har varit mycket i naturen, får komma. Detta för att öka kunskapen om Malmös fågelliv.  


• Friluftsfrämjandets förskoleverksamhet I Ur och Skur med Kerstin Andersson som vd, arbetar för att barn ska få röra på sig i naturen och lära sig att ta hand om den. 


Klimat/ekologiska fotavtryck:


• Johan Rockström, Waxholm och Potsdam, genomför viktig klimat- och hållbarhetsforskning som pekar på att förändring behövs. 


• Olga Grönvall Lund har skapat synlighet för frågan om hållbara livsmedelssystem genom Reformaten, som är en förening som vill påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet. 


• Klimatklubben av Emma Sundh och Maria Soxbo är ett forum där medlemmarna bland annat delar hållbarhetstips för att sätta press på företag och politiker. 


Källa: Världsnaturfonden.se 

Nya miljö- och klimatbudgeten – kritik från C och M

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.