Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets första storstrejk för klimatet: ”Jättestort år”

Greta Thunberg talade på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg kommer att tala på fredagens strejk. Här på Mynttorget innan marschen gick vidare till Medborgarplatsen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

På fredagen anordnas årets första stora klimatstrejk av Fridays for future – med Greta Thunberg i spetsen. 

Hon hade bland annat sällskap av rapparna Greekazo och 1.Cuz, och menar att det inte skett några viktiga förändringar sedan hon började strejka för snart ett och ett halvt år sedan.

– Klimatkrisen ignoreras fortfarande så gott som helt och hållet, trots att forskningen är glasklar. Det finns ingen insikt i allvaret någonstans verkar det som, sa 17-åringen i sitt tal.

I september förra året slöt miljontals människor världen över upp till de globala klimatstrejkerna, utlysta av Fridays for future. Greta Thunberg befann sig då i Kanada och höll ett bejublat tal i Montreal, där drygt en halv miljon personer deltog.

– I dag är vi miljoner som marscherar över hela världen och vi kommer att fortsätta tills dom lyssnar, sa Greta Thunberg då.

– Vi är förändringen, och förändring är på väg.

Greta: Ingen insikt någonstans

I december hölls en större strejk i samband med FN:s klimatmöte COP25 i Madrid. Då talade Greta Thunberg via länk till de som samlats på manifestationens Stockholmsbas i Rinkeby.

Nu är hon på plats i hemstaden. Klockan 13 samlades strejkarna vid Mynttorget, för att sedan ta sig mot tal och uppträdanden på Medborgarplatsen.

Greta Thunberg bar med sig sin numera klassiska svartvita strejk-skylt upp på scenen.

– Ungdomar har skolstrejkat för klimatet runtom i världen i snart ett och ett halvt år. Sist jag var med här i Stockholm var i maj. Sedan dess har jag varit på resande fot. Och jag kan säga att det ser i princip likadant ut överallt. Klimatkrisen ignoreras fortfarande så gott som helt och hållet, trots att forskningen är glasklar. Det finns ingen insikt i allvaret någonstans verkar det som.

Hon fortsatte:

– Redan i dag är konsekvenserna oerhört påtagliga. Men allt och alla bara fortsätter som vanligt, som förut. Vi vill inte höra en enda politiker till som säger att klimatfrågan är jätteviktig och sedan inte gör någonting.

https://www.instagram.com/p/B8jKxiSJsHW/?utm_source=ig_web_copy_link

Greta Thunberg kallar situationen för en ”akut miljö- och klimatkris”.

– Vi kräver att de äldre generationerna agerar i linje med forskningen. Nu vågar ingen prata om och på riktigt ta tag i klimatkrisen, för det är för obekvämt. Till och med det ansvaret lämnas över till oss unga. Det ska inte vara upp till oss barn och tonåringar att få världen att vakna upp, de ansvariga borde skämmas. 

”Greta, Greta, Greta, Greta”, skanderade folksamlingen på Medborgarplatsen. 

– Tack så mycket, det är ni här i dag som är hoppet, sa 17-åringen.

”2020 är ett jättestort år”

Fredagens manifestation är den första större strejken anordnad av klimatrörelsen Fridays for future i år. En viktig markering, enligt arrangören.

– 2020 är ett jättestort år för klimatet och vi kommer behöva ha flera aktioner framöver. Nu måste vi börja året med en storstrejk för att visa att vi fortfarande finns och att det pågår en kris som politikerna måste börja behandla som en kris, säger Isabelle Axelsson, 19, på Fridays for future.

Isabelle Axelsson under en tidigare strejk.
Foto: Jana Eriksson / Privat
Bilder från klimatmarschen i höstas.
Foto: Erik Hansson

I Sverige arrangerades det manifestationer på fredagen i bland annat Uppsala, Falun, Göteborg, Sundsvall och Borås. ”Fira alla hjärtans dag med oss! Imorgon strejkar vi i nästan 2000 städer och i 150 länder. Och vad kan vara mer romantiskt än att försöka rädda planeten?”, skrev Greta Thunberg på Instagram under torsdagen.

Mycket har hänt på 1,5 år

Det är nu ett och ett halvt år sedan, i augusti 2018, som den då 15-åriga klimataktivisten satte sig ned utanför riksdagen. Sedan dess har mycket hänt. 

Greta Thunberg har bland annat utsetts till årets person av Time Magazine, och talat inför stora delar av världens maktelit. Senast då hon riktade hård kritik mot näringslivets ledare under konferensen World Economic Forum i Davos i januari.

– Vi kom hit med några krav, självklart har våra krav ignorerats helt och hållet, sa Greta Thunberg då.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1228043142114443264?s=20

Oroas över fossilgasprojekt

Under den globala miljonstrejken i september uppträdde bland annat Robyn. På fredagen fick Greta Thunberg och resten av klimatrörelsen sällskap av artister som Janice, och rapparna Greekazo, 1.Cuz och Ison och Fille. 1.Cuz lade senare ut en bild på Instagram där han poserar med Greta Thunberg. Bildtexten lyder: ”En oväntad vänskap”.

– Vi kör på med folk som vi tror når ut till folk och har något att säga. Det känns bra, vi rullar på, säger Isabelle Axelsson på Fridays for future.

Är det något särskilt kring klimatet den senaste tiden som ni reagerat på?

– EU har valt att investera i ett nytt fossilgasprojekt vilket känns ganska jobbigt. Våra politiker måste ta det här seriöst, och de måste agera och lyssna på forskarna.

Klimataktivisten under presskonferensen i Davos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.