Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är man inte orolig för klimatet är man inte klok”

Mattias Frumerie om Greta Thunbergs betydelse för klimatmötet.
Klimatminister Isabella Lövin är orolig för klimatet.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är på väg till COP25 via segelbåt.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin anser att världen befinner sig i ett klimatnödläge, och de som inte är oroliga ”är inte kloka”.

I en ny intervju säger klimatministern att hon är orolig över att andra länder – trots detta – kommer att sätta sig på tvären under klimatmötet i Madrid.

 – Det finns väldigt starka krafter som vill bromsa omställningen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Isabella Lövin styr kosan mot Spaniens huvudstad för att delta i FN:s klimatkonferens, COP25, där världens ledare ska försöka komma överens om hur de ska följa upp Parisavtalet.

Fokus under de kommande två veckorna är hur länder rent praktiskt kan samarbeta för att minska de globala utsläppen – exempelvis genom utsläppshandel och internationella projekt.

För Lövin, vice statsminister och klimatminister, är det tydligt att det är krafttag som behövs, och det nu. Själv är hon mycket orolig för klimatet, säger hon till SvD.

– Om man inte är orolig är man inte klok, säger Isabella Lövin till tidningen.

– Varningarna nu är så glasklara som de kan bli. Det är inte politik, det är naturvetenskap. 

Jämför klimatförnekare med tobaksindustrin

Enligt Isabella Lövin det finns många som inte vill följa de vetenskapliga varningarna, både av ekonomiska och politiska skäl.

Hon jämför olja och gas-industrierna med tobaksindustrin under 1900-talet, som försökte diskreditera forskning som visade att rökning kan framkalla cancer.

Under intervjun hyllar hon även Greta Thunberg, och säger att hon ”har en enorm respekt” för den 16-åriga klimataktivisten.

Greta befinner sig just nu på en segelbåt på väg från USA till Europa och COP25, och beräknas nå Portugal på tisdag, och missar därmed konferensens första dag.

DET HÄR ÄR COP25

• COP25 är FN:s årliga klimatkonferens som hålls för 25:e gången.

• Alla länder som skrivit under FN:s klimatkonvention samlas på mötet och förhandlar om hur klimatarbetet ska genomföras.

• Greta Thunberg seglade till Amerika i augusti med målet att ta sig till COP25 i Chile. På grund av oroligheter i landet flyttades mötet till Madrid och klimataktivisten tvingades segla tillbaka över Atlanten.