Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är Asos nya kollektion så hållbar som man säger?

Asos Circular collection hämtar inspiration från 90-talsmode.Foto: Asos

Asos marknadsför sin nya klädkollektion som ”cirkulär” och hållbar.

Men nu får företaget kritik för att kläderna inte är så miljö- och klimatvänliga som man vill framställa det som.

Åtta principer ska göra den nya kollektionen ”Asos the Circular collection” hållbar. Kläderna tillverkas bland annat av återvunnet material, är designade för att minimera avfall och håller länge. Mängden avfall minimeras också i tillverkningen, enligt företaget själva. 

Policyn för kläderna är framtagen för att möta principerna för återvinningshantering som satts upp av miljöorganisationen the Ellen MacArthur Foundation. 

– Den här kollektionen visar att man inte behöver välja mellan återvinning och mode, och att man kan göra hållbara produkter utan att kompromissa med designen eller priset, säger Vanessa Spence designchef på Asos enligt Sportswear international.

Men journalisten Juliette Tafreschi har tittat närmre och menar nu att kollektionen inte är så hållbar som den påstås. 

Producerar nya kläder

Två av åtta av Asos principer måste uppfyllas av varje produkt i kollektionen och de måste i sin tur gå i linje med två av tre fundamentala principer för cirkulär ekonomi som satts upp av the Ellen MacArthur Foundation. I praktiken betyder det till exempel att de produkter som tillverkats från nya material måste vara designade för att inte skapa avfall eller på ett sätt så att de går att återanvända.

Juliette Tafreschio skriver i Sportswear International att det inte är hållbart att bara uppfylla två principer om kläderna på andra sätt har en negativ påverkan på miljön eller klimatet.

Att Asos inte enbart använder återvunnet material till kollektionen utan också tillverkar nya material betyder mer användning av jordens resurser och mer föroreningar, skriver hon. Dessutom menar hon att det finns oklarheter kring vad som händer med kläderna när de inte längre används.

Expressen har varit i kontakt med Asos som inte vill kommentera kritiken.

Klimatförändringar som väcker hopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.