AP-fondernas placeringar i Amazonas granskas

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill utvärdera AP-fondernas investeringar i Sydamerika, enligt DN.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rekordmånga bränder rasar fortfarande i delstaten Amazonas i Brasilien.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro har anklagat klimataktivister för att ha anlagt bränderna.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Skövlingen av Brasiliens regnskog har ökat sedan den nye presidenten tillträdde i årsskiftet.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ska granska AP-fondernas placeringar i Amazonas enligt finansmarknadsminister Per Bolund. 

Syftet är att undersöka om investeringarna ligger i linje med de nya hållbarhetskraven.

– Våra pensionspengar ska investeras på ett sätt som gör att vi har en planet att njuta av i framtiden. Det är svårt att se det om inte Amazonas regnskogar bevaras, säger Per Bolund.

Efter den senaste tidens bränder i Amazonas vill finansmarknadsminister Per Bolund (MP) utvärdera om AP-fondernas investeringar i Sydamerika och Brasilien ligger i linje med de nya hållbarhetskraven i Parisavtalet.

Detta kommer efter den senaste tidens kritik mot Brasiliens president Jair Bolsonaros hantering av skövlingen och bränderna i Amazonas.

– Vi har sett den väldigt allvarliga utvecklingen i Amazonas med stora skogsbränder, som allt pekar på är orsakade av människan. Bränderna kopplas också till den politik som bedrivs av den brasilianska regeringen. Då tycker ju jag att det är viktigt att vi från svensk sida ser vilka vägar kan vi ha för att stödja en positiv utveckling i Brasilien, säger Per Bolund. 

Utredningen kommer granska placeringar som skulle kunna kopplas till investeringar i verksamheter som kan bidra till skogsskövlingen och alltså påverka regnskogen negativt, enligt Bolund.

Det är i samband med regeringens årliga utvärdering av AP-fondernas placeringar, som finansmarknadsministern särskilt vill granska fondernas placeringar i Sydamerika.

– Vi har en ny lagstiftning och den ska AP-fonderna omsätta i sin verksamhet. Det är viktigt att vi följer upp hur man arbetar med de här frågorna. Nu ska vi fördjupa oss i hållbarhetsfrågor kopplat till biologisk mångfald och särskilt till avskogningen och bränderna i regnskogen, säger Per Bolund.  

Vet inte hur mycket det rör sig om

Vilka summor det skulle kunna handla om, vet inte Bolund. Men AP-fonderna förvaltar 1 500 miljarder kronor, vilket enligt Dagens Nyheter motsvarar ungefär 1,5 gånger Sveriges budget. Främst investerar AP-fonderna pensionspengar.

Sverige skulle kunna påverka Brasiliens politik genom att svenska AP-fonden eventuellt flyttar sina investeringar, enligt Per Bolund. 

– Svenska folket har uttryckt många gånger i olika undersökningar att man vill att våra pensionspengar används på ett ansvarsfullt sätt. Om fler länder följer det exemplet kommer pengar flyttas från det som förstör vår planet och i stället gå till att investeras i sånt som bygger upp en hållbar planet för framtiden, säger han. 

Experten uppmanade myndigheterna att agera

Tidigare i veckan tryckte Øyvind Eggen, generalsekreterare för norska Regnskogsfondet, i en intervju med Expressen, på att utländska myndigheter, men även konsumenter och inte minst företag som har verksamhet i Brasilien har ett ansvar eftersom Brasilien är så beroende av näringslivssamarbetet med Europeiska länder.

– Det är viktigt att man ger en tydlig signal till Brasilien om att ändra kurs och det kan för det första svenska och andra länders myndigheter bruka det de har av diplomati och politiska pressmedel, säger han till Expressen.

Länder som Norge och Tyskland har redan dragit tillbaka stora klimatstöd till följd av presidentens bristande klimatpolitik.

Både Franskrikes och Tysklands ledare har hotat med att blockera det stundande handelsavtalet mellan och EU och den sydamerikanska handelsunionen Mercosur.

AP-fonderna

AP-fonderna är allmänna pensionsfonder som förvaltar cirka 1.500 miljarder kronor av pensionspengar.

De fem AP-fonderna första, andra, tredje, fjärde och sjätte, är så kallade buffertfonder, och ingår som en mindre del av inkomstpensionssystemets tillgångar. Sjunde AP-fonden förvaltar det fonderade kapitalet i premiepensionssystemet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.