Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet vilda ryggradsdjur rekordlågt: ”En ödesfråga”

Foto: LASSE SVENSSON
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: BJÖRN HELANDER / SNF:S BILDARKIV

De vilda djuren riskerar att försvinna från land och hav.

WWF-rapporten "Living Planet" konstaterar att världens bestånd av ryggradsdjur har minskat med 60 procent på drygt 40 år – och att trenden fortsätter nedåt.

Men bara elva procent av svenskarna är oroliga för den biologiska mångfalden visar nya Sifo-siffror.

– Det här är en ödesfråga som vi måste lösa för att kunna fortsätta leva, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på WWF.

Älgar, elefanter, ödlor, fiskar och andra ryggradsdjur för en tynande tillvaro på jorden i takt med att den biologiska mångfalden minskar.

Och läget är mer akut än forskarna tidigare var medvetna om.

I den nya "Living Planet"-rapporten från WWF som presenteras på tisdagen kommer alarmerande siffror som visar att världens bestånd av ryggradsdjur minskat med 60 procent under perioden 1970 till 2014. Fortsätter utvecklingen i samma takt de kommande två åren riskerar sju av tio djur att vara borta till år 2020.

– Det är vi människor och vår konsumtion som driver på utvecklingen, säger Vicki Lee Wallgren.

WWF: Fortsätter det kan vi inte överleva

Framför allt beror den minskade mångfalden på att djuren förlorar sin livsmiljö då urbanisering med utbyggnad av infrastruktur och storskaliga jordbruk tar upp mer mark samtidigt som det pågår omfattande tjuvjakt och tjuvfiske på flera håll i världen.

Living Planet Index, som rapporten grundar sig på, omfattar studier av 16 704 populationer av 4005 olika ryggradsarter, vilket innebär omkring 15 procent av jordens totala antal ryggradsarter.

Vicki Lee Wallgren menar dock att rapporten visar en tydlig trend för tillståndet hos jordens samtliga arter:

– Biologisk mångfald är grunden till allt liv, om den här utvecklingen fortsätter och det går riktigt långt kan vi inte överleva.

Låg kunskap hos svenskarna

Hon exemplifierar med situationen i Kalifornien i USA där jordbrukarna blivit tvungna att frakta runt bin och andra pollinerare mellan de olika odlingsfälten för att försäkra sig om att grödorna befruktas och ger nya skördar nästa år.

Men kunskapen om värdet av biologisk mångfald är låg hos svenskarna. 

En undersökning gjord av Sifo på uppdrag av WWF visar att bara tre av tio svenskar är medvetna om vad förlusten av ryggradsdjur innebär för jorden, och endast elva procent är oroliga över den minskade mångfalden.

– Det här är ett problem i det tysta, vi måste få upp frågan på den politiska agendan, säger Vicki Lee Wallgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.