Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antalet elbussar har ökat kraftigt: ”Kan inte vänta”

Här är fem saker som kan göras på individnivå.
Elbuss i Skånetrafiken i Landskrona. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
”Planen på lång sikt är att öka till mellan 700 och 1500 elbussar”, säger Emil Johansson, pressekreterare på Trafikroteln hos Region Stockholm till Miljömagasinet. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Elbussarna ökar snabbt i Sverige.

Första halvåret i år fördubblades antalet elbussar jämfört med hela 2018, skriver Miljömagasinet. 

Antalet miljövänliga elbussar växer snabbt i stadstrafiken i landet. Totalt finns det inte så många, men ökningen är snabb, skriver Miljömagasinet, som kallar sig ”oberoende grön dagstidning”. 

I hela landet finns i dag 172 bussar som bara drivs med el. Av dem sattes 77 i trafik under första halvåret i år – jämfört med 42 under hela förra året.

Umeå långt framme

Den snabba ökningstakten framgår av att 57 nya elbussar kom i trafik bara under månaderna maj och juni. Detta enligt statistik från branschorganisationen Power Circle med statistikdatabasen ELIS – Elbilen i Sverige. 

Längst framme ligger Umeå som har 33 elbussar i stadstrafik – alltså 75 procent av hela kollektivtrafiken där.

– Klimatfrågan är den viktigaste politiska fråga vi har. Vi måste vidta åtgärder nu, vi kan inte vänta. Det Umeå gör är helt outstanding. Vi ligger långt fram i Europa, sade Margareta Rönngren (S), ordförande för Länstrafiken, tidigare till SVT.

Många elbussar i Skåne

Också Skåne med 38 elbussar i drift och Stockholmsregionen med 24 ligger långt framme.

– Planen på lång sikt är att öka till mellan 700 och 1500 elbussar, det vill säga under kommande 10-årsperiod, säger Emil Johansson, pressekreterare för trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) i Region Stockholm, till Miljömagasinet.

Också i Köpenhamn är elbussar på frammarsch. Där ska 21 dieselbussar ersättas av elbussar i år.