Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ångestladdat EM ur klimatsynpunkt”

Behöver fotbollsspelare flyga i 14 minuter för att ta sig mellan matcher? 

Fler och fler röster kräver en debatt om den internationella fotbollens klimatpåverkan. 

– Jag tror att det måste starta på gräsrotsnivå, säger sportjournalisten Johanna Frändén i Expressens podd Klimatprat.  

När fotbolls-EM för herrar drar i gång i sommar står inte mindre än tolv länder, och 13 städer, som värdar. Lagen, fansen och pressuppbådet kommer resa mer än vanligt under mästerskapet – framför allt med flyg. 

Johanna Frändén, frilansjournalist för Aftonbladet och fotbollsexpert i SVT, är en av alla som kommer följa spelarna runt i Europa. Nyligen skrev hon en krönika i Aftonbladet där hon kommenterade den stundade mästerskapssommaren som ”en koldioxidfest utan dess like”, med många flygresor för alla inblandade. 

I Expressens podd Klimatprat säger hon att Uefas beslut med de många olika värdländerna förmodligen inte hade funkat i dag. 

– Det bestämdes åren innan den stora klimatdiskussionen drog i gång i Europa. Jag tror inte att det hade gått att fatta det beslutet nu. Frågan har väckts, hur kan ni lansera ett så klimat-osmart mästerskap när världen står i brand? 

Klimatprat gästas av Johanna Frändén, skribent på Aftonbladet och fotbollsexpert i SVT. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Kommer det märkas under mästerskapet? 

– Nej, det tror jag inte. Den lokala publiken i de olika länderna kommer fortfarande tycka att det är kul att gå på fotboll, och det ger ju heller inget klimatavtryck. Däremot tror jag att det kommer bli svår att fylla arenorna under VM i Quatar, säger Johanna Frändén. 

”Tror inte på bojkott” 

Men med mäktiga klubbar och ännu mäktigare fotbollsorgan som Uefa och Fifa – vem ska ta ansvar för att få till en förändring? 

Johanna Frändén tror att det behöver komma från fansen. 

– Man skulle kunna vända sig till förbundet i sitt land och kräva, säg en klimatplan för Serie A eller La Liga eller vad det än må vara. Men jag tror att det måste starta på gräsrotsnivå, säger hon i podden. 

Kanske blir det detta plan som flyger herrlandslaget mellan matcherna i sommar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som klimatkompensation ska Uefa bland annat plantera 600 000 träd i de tolv värdnationerna. Utöver det ska de ”investera i förnyelsebar energi” för att väga upp för de många flygresor som väntar i sommar. 

För Johanna Frändén och övriga sportjournalister blir det mycket resande. Och hon tror inte på att medierna bojkottar evenemang som EM i någon slags klimatprotest. Däremot tycker Johanna Frändén att man ska föregå med gott exempel. 

– Journalister behöver flyga i jobbet ibland, så är det. Men inrikesflyg mellan Stockholm och Göteborg eller Malmö – det måste vi sluta med. 

Klimatprats programledare Matilda Nyberg. Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.