Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazonasbränderna är synliga från rymden

Bränderna syns från rymden. Bilden är tagen av Nasas satelliter den 20 augusti. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
I Bolivia har ett jätteplan satts in i släckningsarbetet. Foto: CNN / CNN
Foto: CNN / CNN
Brandbekämpningsplanet heter Boeing SuperTanker 747.Foto: CNN / CNN
Foto: CNN / CNN

Rekordmånga skogsbränder härjar i Amazonas regnskog. 

Tusentals bränder skövlar nu stora områden i ”jordens lungor” och bränderna är synliga från rymden. 

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att han vill använda landets militär i arbetet – och skickar samtidigt ut PR-råd till landets ambassadörer för att rädda anseendet. 

Kritiken mot Brasiliens president Jair Bolsonaro har varit hård med anledning av bränderna i Amazonas. 

Antalet skogsbränder i vad som brukar kallas för ”jordens lungor” har ökat med 83 procent i år. Den senaste veckan har över 9 500 bränder upptäckts, skriver Reuters.

På bilder från NASA syns hur röken är synlig ändra från rymden. 

På fredagen meddelade Jair Bolsonaro att han överväger att ta hjälp av militären för att stoppa bränderna i Amazonas, skriver AFP. 

Bolivia har tagit hjälp av ett jätteflygplan – ett ”Boeing SuperTanker 747 brandbekämpningsplan”.  

Javier Zavaleta, försvarsminister i Bolivia, säger enligt Reuters att de tros kunna bekämpa bränderna med hjälp av planet.  

Superplanet som används i Bolivia. Foto: CNN / CNN

Presidenten har tidigare antytt att klimataktivister kan ligga bakom de många bränderna, utan att kunna ge några bevis. Nu säger dock presidenten att en del av bränderna kan ha startats av bönder som skövlar skogen kan ligga bakom. 

Påbörjat PR-arbete 

Sedan Jair Bolsonaro tillträdde den 1 januari i år har skövlingen av regnskogen ökat kraftigt och Bolsonaro har kritiserats misstänkt för att bidra till ökningen av den olagliga skövlingen som påskyndar avskogningen.

Efter den stora uppmärksamheten kring bränderna har presidenten och hans regering börjat ett PR-arbete för att förändra synen på Brasilien och dess klimatarbete. 

Enligt uppgift till Reuters har administrationen skickat ut ett 12 sidor långt dokument till landets ambassadörer i utlandet med en lista på statistik som ska kunna påvisa Brasiliens klimatarbete. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.