Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazonas urskog i lågor: Kommer bara bli värre

Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förra sommaren härjades regnskogen i Amazonas, av 84 procent fler skogsbränder än året innan.

Nu tros bränderna i slutet av torkan bli de största på 10 år – och en stor del av det som brunnit är urskog.

Under den första veckan i september registrerades 8 373 bränder runtom Amazonas. Det är dubbelt så många som som samma period förra året, visar siffror från Brasiliens nationella institut för rymdforskning INPE.

27 procent av de stora bränderna är i urskogen, rapporterar Reuters. Det är 13 procent mer än i augusti.

Och bränder i urskog är svårare att kontrollera.

– Det är ett mycket mer okontrollerat brandscenario, säger Matt Finer, som leder INPE:s spårningsarbete av bränderna och fortsätter:

– Vi vet inte var de här bränderna kommer att ta vägen och när de kommer sluta. Nu när vi kommit längre in i torkan kommer det bara bli värre.

Kan bli värsta på 10 år

Under september har det varit runt 53 större skogsbränder per dag, vilket är 18 fler per dag än i augusti, rapporterar Reuters med hänvisning till Amazonas Conservation. 

I augusti rasade 29 307 bränder, vilket är omkring fem procent färre än förra året, enligt de senaste siffrorna från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.

Men enligt INPE kommer den slutgiltiga datan förmodligen visa att bränderna i augusti kommer att vara flest på 10 år – och värre än fjolårets som fick uppmärksamhet i hela världen. 

Då registrerades runt 80 000 skogsbränder, vilket var 84 procent fler än 2018. Torka, eldning och skogsskövling pekas ut som orsakerna.

President Bolsonaro satte in armén i regnskogen för att försöka stoppa illegal skogsavverkning.

”Statistiken bekräftar misslyckandet för den kostsamma och dåligt planerade insatsen från Brasiliens väpnade styrkor i Amazonas, som Bolsonaroregeringen har satt in i stället för en ordentlig plan mot skogsskövling”, skriver organisationen Observatório do Clima i ett uttalande, rapporterar TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.