Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amazonas regnskog kan värma din lägenhet i vinter

Till Värtahamnen kommer tonvis med träflis från Amazonas regnskogar.
Avverkningen av Amazonas regnskogar förväntas bli värre sedan brasiliens nye president Jair Bolsonaro blivit framröstad.

Det brasilianska företaget som levererar tonvis med träflis för att värma upp stockholmarnas lägenheter under vintern är miljöcertifierat. 

Samtidigt anklagas det för markstöld och illegal avverkning. 

– Våra leverantörer ska kunna visa att deras verksamhet inte är i konflikt med våra miljömål, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm exergi till Aftonbladet

Till Värtahamnen i Stockholm anländer de gigantiska bulkarfartyg som kommer från hamnen Santana vid Amazonflodens mynning – något som Aftonbladet rapporterat om. 

På eftermiddagen den 13 november avgick det 200 meter långa fartyget ”Phoenix Rising” från hamnen Santana. I lasten har det träflis från Amazonas skogar som används av det nya bio-kraftvärmeverket KVV8, som ägs av Fortum och Stockholms stad, för att värma upp stockholmarnas bostäder, enligt tidningen.  

Skövlingen av regnskog i Brasilien eskalerar. Något som inte förväntas bli bättre då den nyvalde presidenten Jair Bolsonaro vill snabba på processen för avverkning av Amazonas skogar. 

Anklagas för illegal avverkning

Den brasilianska anläggningen ägs av företaget ”Amapá Florestal e Celulose”. I en ny rapport från miljöorganisationen Amazonwatch anklagas nu företaget får både illegal avverkning och markstölder i syfte att kunna odla eukalyptus som sedan mals ner till flis - och skeppas till Sverige. 

Samma rapport menar att federala åklagare inlett tretton olika utredningar mot bolaget, trots flera miljömärkningar som bolaget presenterar på sin hemsida.

Utöver Sverige köper även Fortum in stora mängder flis från samma företag till liknande anläggningar i länder som Frankrike och Tyskland, skriver Aftonbladet. 

"Vi följer det väldigt noggrant" 

Till Aftonbladet säger hållbarhetschefen på Stockholms exergi, till hälften ägt av Fortum, att det är bolaget Amcel som sålt och producerat det träflis som transporteras till Stockholm.  

– Biobränslet kommer från ett eukalyptusplantage i Brasilien som är certifierad enligt Forest Stewardship Council, FSC. Det är en internationell medlemsorganisation som arbetar för att världens skogar ska brukas ansvarsfullt. Det innebär bland annat att produktionen inte får leda till skövling av skyddsvärd skog, säger hållbarhetschefen Ulf Wikström till Aftonbladet. 

Vidare säger han även att Stockholm exergi nu har en pågående process kring om man kan göra mer för de hårt ansatta regnskogarna i Brasilien. 

– Vi följer det väldigt noggrant och har just nu en diskussion om det här föranleder några ökade insatser och om vi ska skärpa kontrollen.