Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazonas avverkas snabbare än på tio år

I somras och tidigt i höstas brann det intensivt i regnskogen. Här försöker en brandman bekämpa lågorna i Humaita i delstaten Amazonas.
Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Omfattande bränder gjorde att världens blickar riktades mot Brasilien tidigare i höst.
Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En flygbild visar bränd och avverkad regnskog i Brasilien.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Avskogningen av Amazonas regnskog är den värsta på över ett decennium.

Det visar färska siffror.

Miljöaktivister skyller på president Jair Bolsonaro – medan Brasiliens regering skyller på illegal skogsavverkning.

På måndagen släppte Brasiliens rymdmyndighet INPE nya siffror om Amazonas regnskog. De visar att under perioden 1 augusti 2018-31 juli 2019 ökade avskogningen med 29,5 procent – till 9 762 kvadratkilometer.

Det motsvarar drygt 1,37 miljoner fotbollsplaner.

Det är också den största avverkningen sen 2008, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Aktivister skyller på Brasiliens regering

Miljöaktivister och ideella organisationer skyller allt på president Jair Bolsonaros regering i Brasilien. Han har prioriterat att utveckla Amazonasregionen ekonomiskt – och enligt aktivisterna är det hans starka utvecklingsretorik och miljöfientliga politik som ligger bakom den ökade avskogningen, skriver Reuters.

Enligt dem främjar Bolsonaros politik illegala aktiviteter i form av avverkning, gruvdrift och att mark tas i beslag.

– Bolsonaros regering ansvarar för varenda tum skog som förstörs. Den här regeringen är Amazonas värsta fiende, säger Marcio Astrini på Greenpeace i en kommentar enligt Reuters.

Amazonas världens största regnskog

Regeringen, i form av miljöminister Ricardo Salles, skyller dock allt på de illegala skogsavverkarna. Enligt Reuters säger han att en ny strategi kommer att behövas för att motverka de illegala aktiviteterna i regnskogsområdet.

Amazonas är världens största tropiska regnskos och anses vara nödvändig i kampen mot klimatförändringarna, på grund av att skogen absorberar så stora mängder koldioxid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.