Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazon ser Greta Thunberg som hot

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå
Greta Thunberg
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Amazons vd Jeff Bezos.
Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Amazons vd Jeff Bezos ska lägga nästan 100 miljarder kronor för att rädda klimatet. 

Samtidigt visar nu läckta dokument att Amazon ser klimatarbete som ett hot mot affärerna, och pekar bland annat Greta Thunbergs rörelse ”Fridays for future”.

”Vi är väldigt hedrade” skriver Greta Thunberg på Twitter. 

Jeff Bezos meddelade i början av året att han startar fonden Earth Fund, som ska stödja forskare, klimataktivister och organisationer som jobbar för att minska klimatförändringarna. 

I september 2019 annonserade Amazon att företaget ska bli koldioxidneutralt 2040. 

Samtidigt visar nu alltså läckta interndokument som Vice tekniksajt Motherboard har fått tag på att Amazon dels övervakar sina arbetares fackliga engagemang i Europa, och dels håller koll på organisationer och rörelser som anses utgöra ett hot mot företaget. 

Inflytande över unga 

Bland de drygt 25 läckta rapporterna finns två från slutet på 2019 som anger aktivism mot klimatförändringar som hot mot affärerna. Extinction Rebellion, Greenpeace, och Greta Thunbergs grupp Fridays for future nämns särskilt. 

Amazon noterar i rapporten att Fridays for futures haft ett ökande inflytande ”speciellt över unga människor och studenter” och att de ”växer och drar snabbt till sig mer och mer människor”. 

Greta Thunberg har svarat på nyheten på Twitter: ”Vi är väldigt hedrade av detta!” skrev hon, och riktar sig till Amazon: ”Om du anser att skolbarn som kämpar för rätten till en säker framtid är ett 'hot mot era affärer' behöver ni seriöst överväga era prioriteringar”. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1331856191996239872
Hör Greta Thunbergs krav EU-ledarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.