Länge ökade svenskarnas köttätande. Men sedan 2017 har den totala köttförbrukningen minskat och trenden verkar hålla i sig även i år.
Den främsta anledningen är att vi importerar mindre kött, enligt Jordbruksverket. Samtidigt väljer fler svenskt kött.
– Idag vill många konsumenter bidra till en minskad negativ miljöpåverkan genom att rannsaka vilka livsmedel som hamnar i varukorgen. Att äta mat som är bra för hälsan är viktigt för många och intresset för vegetariskt är fortsatt starkt. Djuretik och antibiotika är frågor prioriteras högt hos konsumenter som vill äta hållbart. Utvecklingen innebär en konkurrensfördel för närproducerad, svensk mat och gynnar inte minst köttet där den svenska produktionen är förknippad med många mervärden, säger Åsa Lannhard Öberg som är jordbrukspolitisk utredare, i ett pressmeddelande.
Debatten om importerat nötkött från Brasilien har tagit fart i samband med bränderna i Amazonas regnskog och dess kopplingar till jordbruket.
Expressen har talat med forskare som menar att man kan påverka som konsument genom att välja bort latinamerikanskt kött.
Minskade med 3,1 procent
Under årets sex första månader minskade köttförbrukningen med 3,1 procent jämfört med samma period förra året.
Importen av kött minskade ännu mer – medan marknadsandelarna av svenskt kött ökade.
2017 minskade köttförbrukningen från 87,7 kg per person och år till 85,7. Förra året sjönk den till 83,5 kg.
Förbrukning är inte samma sak som konsumtion, utan visar mängden kött i slaktad vikt som krävs för att tillgodose vår konsumtion. Det som hamnar på tallriken är ungefär hälften av förbrukningssiffran, enligt Jordbruksverket.