Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alicia, 25, har inte köpt nya kläder på två år

På British Academy Film Awards i London 2020 bar Alicia Agneson en klänning gjord av innerslangarna på återanvända cykelhjul.
Foto: Alessandra Raluca Dragoi/BAFTA

”Vikings”-skådespelaren Alicia Agnesons garderob är full av vintage och second hand-kläder.

Under två års tid har hon inte köpt ett enda nyproducerat plagg.

– Det krävs ganska lite för att göra skillnad för klimatet, säger Alicia Agneson. 

Intresset för second hand har alltid funnits för 25-åriga skådespelaren Alicia Agneson. Under uppväxten i Eskilstuna använde hon ofta kläder direkt ur mammas och mormors garderober.

– Jag har alltid gillat att klä mig annorlunda.

Under ett välgörenhetsarbete i Karibien 2019 blev hon chockad över hur pass mycket hav och natur förstörs av klimatförändringar. För henne blev även klädkonsumtionens påverkan på klimatet en vändpunkt.

– Det är tråkigt att så få pratar om att snabbt mode har så stor klimatpåverkan. Det är ett ämne som inte många vågar ta upp.

Efter hemkomsten till London började hon tänka på vad hon själv kan göra för att ändra sitt beteende.

– Jag flyger mycket i mitt jobb som skådespelare och det är svårt att förändra.

Modeindustrin står för upp emot tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt forskning.se. Alicia Agneson har själv inte köpt ett nyproducerat plagg på två år och vill fortsätta välja bort snabbt mode.

Nu hoppas Alicia Agneson inspirera andra att tänka över hur man konsumerar när det kommer till kläder.

– Jag får många meddelanden från folk runtom i världen som berättar hur de har börjat konsumera mer hållbart. Det känns fantastiskt att kunna bidra till en sådan förändring.

Hennes engagemang för cirkulärt mode har också lett henne det nya uppdraget som global modechef för mode tech-bolaget Yaytrade, en konkurrent till Sellpy. Där ska hon bland annat driva projekt för att guida sina och bolagets följare i hållbarhet.


Alicia Agneson på London Fashion Week 2020.
Foto: Faye Thomas / Faye Thomas
Alicia Agneson.
Foto: Femi Olubode / Femi Olubode


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.