Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Älgkalvarna dör när klimatet blir varmare

Vad påverkar vårt klimat?
Fler älgkalvar dör och de som överlever blir mindre vid varma och torra vårar, visar ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Foto: Boris Roessler / DPA
Trenden märks framför allt i Svealand och Götaland.
Foto: Adam Ihse/TT / Adam Ihse

Fler älgkalvar dör och de som överlever blir mindre vid varma och torra vårar. Det visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trenden märks framför allt i Svealand och Götaland. De nyfödda kalvarna diar sin mor i maj och juni, och om det då är extra varmt och lite regn kan kon inte framställa mjölk lika bra på grund av värmestress och näringsfattigare foder.

– Älgar är köldanpassade. De trivs inte i varm temperatur, då får de mindre energi till annat, till exempel att producera mjölk, säger Fredrik Widemo, en av forskarna, till Ekot.

Forskarna har bland annat analyserat kalvars slaktvikter under älgjakten de senaste 20 åren. I Götaland och Svealand har medelvikten sjunkit med tio kilo, till 55 respektive 60 kilo. I Norrland har medelvikten vid slakt minskat något mindre, från drygt 70 kilo till knappt 70 kilo.

I USA har älgar till och med försvunnit från vissa sydliga delar av utbredningsområdet, berättar Fredrik Widemo, som menar att det är möjligt att delar av södra Sverige på sikt kommer att få en minskade älgstam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.