Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alger sommaren 2020: Här finns info om din badplats

Livräddaren: ”Titta inte på mobilen, titta på dina barn”
Algblomningen från ovan. Alla färgskiftningar i havet är inte alger utan kan vara till exempel pollen eller uppblandat sediment. Satellitbild från SMHI 24 juni 2020.Foto: SMHI

Det varma vädret under andra halvan av juni satte i gång algblomningen rejält i Östersjön.

Här är info om det dagliga läget under sommaren 2020, med länkar till interaktiva kartor och satellitbilder på blomningen och alla fakta om just din badplats: om det finns algblomning, vilken kvalitet badvattnet har och prognoser för väder och vind.

Algblomningen kan dyka upp runt våra kuster i stort sett hela sommarhalvåret, men de stora ansamlingar som kan vara skadliga är vanligast under sommarmånaderna.

Johannes Johansson, oceanograf vid SMHI, säger:

– Starten var relativt normal i början av juni. Men det väldigt varma vädret startade sedan algblomningen i större delen av Östersjön, upp till Ålands hav.

Hur blir algblomningen 2020?

Hur algblomningen utvecklas under sommaren 2020 beror helt på vädret.

– Det är jättesvårt att säga. Men om den här värmen fortsätter, så fortsätter också blomningen. Kulmen brukar nås någon gång under juli månad, säger Johannes Johansson.

SMHI har en speciell sajt för algläget. Där du kan välja karta eller satellitbild. Algprovtagningar från fartyg utförs året om. Satellitbilder används för att uppskatta den generella utbredningen av algblomningar sommartid.

Länsstyrelsernas informationscentraler tar emot observationer och informerar på kartan om aktuellt läge för algblomningen i Sveriges kustvatten. Kartan uppdateras varje morgon med uppgifter från gårdagen. På den kartan kan du zooma in till kustområdet närmast dig.

Interaktiv karta med din badplats

Vill du veta hur kvaliteten på vattnet är och hur algblomningen ser ut vid just din badplats? Då har Havs- och vattenmyndigheten en interaktiv karta med samtliga Sveriges 438 EU-bad plus en hel rad andra badplatser.

Alla badplatser i Sverige med mer än 200 badande per dag under säsong registreras som EU-bad, och vattnet kontrolleras regelbundet. Rapporten inför sommaren 2020 visar att 94 procent av Sveriges EU-bad har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet. Det betyder 410 av 438 bad.

Kartan visar och vattnet är tjänligt, vattnets temperatur, en prognos på temperaturen – och eventuell förekomst av alger.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer gäller även badplatser. Alla måste bidra till att minska risken för smittspridning genom att bland annat hålla avstånd till varandra på stranden, på bryggan, i kön till glasskiosken eller lunchrestaurangen.

Vad är algblomning?

När vissa bakterier förökar sig i stora mängder och förvandlar vattnet till en gulgrön sörja kallas det algblomning, eller blomning av cyanobakterier som experter kallar fenomenet.

– Det är egentligen ingen alg, utan cyanobakterier. Men det kallas ju vanligtvis algblomning, säger Johannes Johansson.

Algblomning är i grunden en naturlig process, men övergödning och kanske även överfiske av hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, skriver Havs- och vattenmyndigheten. 

Råd vid algblomning

Här är några god råd vid algblomning, framtagna av Informationscentralen för egentliga Östersjön.

• Undvik att bada vid algblomning

• Drick aldrig vatten med algblomning

• Att koka vattnet hjälper inte, gifterna är kvar.

• Låt inte barn bada eller leka vid stranden

• Håll husdjur och boskap borta från stränder och

vatten

• Bada inte direkt efter algblomningar, gift kan finnas kvar.

Så gör du vid algförgiftning

Barn är mer utsatta än vuxna, och kan drabbas av algförgiftning om de får kallsupar. Algförgiftning, eller algtoxinförgiftning, orsakas av det gift som bildas när vissa alger förökar sig snabbt. Vanligast under sommaren i Östersjön är de blågröna algerna som även kallas cyanobakterier, som kan avge nervgift, levergift och tarmgift, enligt Vårdguiden Region Stockholm. 

Den som drabbas kan få klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Ring Vårdguiden 1177 om du misstänker att någon drabbats av algförgiftning.

Är det algblomning eller pollen?

I början av sommaren kan vind och strömmar föra samman pollen i tätare stråk, vilket kan likna algblomning med gulaktiga ansamlingar av cyanobakterier.

Men algblomningen kommer oftast senare när vattnet blivit varmare, och för att det ska bli kraftig algblomning krävs solljus, näring och varmare temperatur i vattnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.