Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Algblomning 2019: Här finns info om din badplats

När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder och förvandlar vattnet till en gulgrön sörja kallar vi det algblomning.Foto: JAN PETER ANDERSSON / KVÄLLSPOSTEN

Algblomningens paradox är att störst risk att den blir omfattande är när det är varmt och vindstilla, och minst risk när det är blåsigt och kallt.

– Men då är man inte lika sugen att gå ned till stranden och bada, säger Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.

Algblomningen runt våra kuster kan dyka upp i stort sett hela året, men de stora ansamlingarna som kan vara skadliga är vanligast under juli och augusti och delar av hösten.

Vad är algblomning?

När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder och förvandlar vattnet till en gulgrön sörja kallar vi det algblomning.

Övergödning av hav och sjöar och även överfiske leder till allt kraftigare algblomningar, speciellt under högsommaren.

Så här kan algblomningen se ut till havs. Bild från söder om Utklippan i Blekinge.Foto: TT NYHETSBYRÅN / KUSTBEVAKNINGEN

Hur blir algblomningen 2019?

Det är inte troligt att varken värmen eller blomningen blir lika omfattande 2019 som den var förra sommaren.

Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI, säger:

– Men får vi några varma och fina veckor i juli är det inte alls osannolikt att de växer till rejält.

Den tidiga värmen 2018 gjorde att algblomningen satte i gång ovanligt tidigt förra året. Den extrema värmen gynnade cyanobakterierna som blommade kraftigt i mellersta och norra egentliga Östersjön.

– Vi ligger redan efter flera veckor. Förra sommaren hade vi högsommarvärme redan från 5 maj till in i augusti. Finns det näring växer de till, men hur påtagligt det blir beror på väderförhållandena, förklarar Jörgen Öberg.

– Är det lugnt och stilla och varmt växer de till sig snabbare och samlas direkt på ytan. Är det blåsigt och svalt växer de inte med så våldsam hastighet och vind och vågar rör om i vattnet.

Algläget 25 juli 2018. Ytansamlingar kan observeras i stora delar av egentliga Östersjön, Finska viken och södra Bottenhavet.Foto: SMHI

Alger vid Gotland och i övriga Östersjön 2019

Även om det inte är troligt att algblomningen blir som förra sommaren är det i grunden en naturlig och regelbunden process. Det är vid massförökning som den kan uppfattas som besvärlig.

– Får vi några fina och varma veckor i juli är det inte osannolikt att de växer till sig rejält, säger Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.

Vill du kolla algläget i sommar runt Gotland, Stockholms skärgård eller i övriga Östersjön ?

Här är en karta över algblomningen vid kustområdena Bottniska viken, egentliga Östersjön och Västerhavet. 

Länsstyrelsernas informationscentraler tar emot observationer och informerar på kartan om aktuellt läge för algblomningen i Sveriges kustvatten. Kartan uppdateras varje morgon med uppgifter från gårdagen.

Här kan du zooma in till kustområdet närmast dig.

Även SMHI har en speciell sajt för algläget. Algprovtagningar från fartyg utförs året om. Satellitbilder används för att uppskatta den generella utbredningen av algblomningar sommartid.

Bada eller inte bada? Här finns info om din badplats, vattenkvalitet och eventuell algblomning.Foto: Cultura / Image Source

Interaktiv karta med din badplats

Vill du veta hur kvaliteten på vattnet är och hur algblomningen ser ut vid just din badplats? Då har Havs- och vattenmyndigheten en interaktiv karta med samtliga Sveriges 436 EU-bad plus en hel rad andra badplatser.

Alla badplatser i Sverige med mer än 200 badande per dag under säsong registreras som EU-bad, och vattnet kontrolleras regelbundet enligt vissa regler. Årets undersökning visar att 94 procent av Sveriges EU-bad har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet. 

Kartan visar och vattnet är tjänligt, vattnets temperatur, en prognos på temperaturen – och eventuell förekomst av alger.

Hur gör du vid algförgiftning?

Barn är mer utsatta än vuxna, och kan drabbas av algförgiftning om de får kallsupar. Algförgiftning, eller algtoxinförgiftning, orsakas av det gift som bildas när vissa alger förökar sig snabbt. Vanligast är de blågröna algerna som bildar cyanobakterier, som kan avge nervgift, levergift och tarmgift.

Den som drabbas kan få klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Ring Vårdguiden 1177 om du misstänker att någon drabbats av algförgiftning.

Algblomning eller pollen?

I början av sommaren kan vind och strömmar föra samman pollen i tätare stråk, vilket kan likna algblomning med gulaktiga ansamlingar av cyanobakterier.

Men algblomningen kommer oftast senare när vattnet blivit varmare, och för att det ska bli kraftig algblomning krävs solljus, näring och varmare temperatur i vattnet.

LÄS MER: Här kan du bada med hunden i Stockholm i sommar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.