Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alarmerande upptäckten: Sjö mitt i franska Alperna

Foto: instagram
Sjön, av glaciäris är inte stor, men den oroar.
Foto: Instagram

En sjö av smält glaciäris har upptäckts på 3,4 kilometers höjd i franska Alperna. 

”Det här är riktigt alarmerande, skriver bergsklättraren Bryan Mestre, som lagt upp bild av fenomenet på sin Instagram.

Efter värmeböljan i Europa under slutet av juni lade han upp två bilder på sin Instagram, för att visa hur värmen påverkade isen i Alperna, främst i Mont Blanc-regionen, skriver Independent. 

Den ena bilden hade hans vän tagit den 18 juni. Den andra tog han själv den 28 juni.

Vill varna

”Det är dags att höja varningarna. Bara tio dagars extrem värme räckte för en sjö att bildas mellan Dent du Géant och Aiguilles Marbrées” skriver han till bilderna. 

På den första bilden ser man snöbeklädda berg. På andra bilden hur snön börjat smälta och skapat som en mindre sjö mellan bergen. 

En vän till Bryan Mestre tog denna bild tio dagar tidigare.
Foto: Instagram
Sjön är 10 meter bred och 30 meter lång och håller några tusen kubikmeter vatten, enligt franska National Geographic.
Foto: Instagram

”Riktigt alarmerande”

Att glaciärvatten smälter och skapar små ”sjöar” är inte ovanligt i Alperna, men då på lägre altituder. I vanliga fall brukar deras vattenflaskor och konservburkar frysa till is om de befinner sig på den höjden de var när bilderna togs, enligt bergsklättraren. 

– Jag har varit där uppe många gånger. I juni, juli och augusti och jag har aldrig sett flytande vatten där uppe tidigare, säger han i en intervju med IFL Sience. 

Bergsklättraren avslutar bildtexten: 

”Det här är riktigt alarmerande, glaciärer runt hela världen smälter i en exponentiell hastighet.”

Inte första gången

Men det har hänt förr. Under värmeböljan sommaren 2015 smälte glaciären så pass mycket att en mindre sjö skapades på samma plats. Dock inte lika stor som den i år.

Då var det glaciolog Ludovic Ravanel som uppmärksammade det och gjorde direkt kopplingar till klimatförändringar – med de ökade temperaturerna och värmeböljor runtom i Europa.   

https://www.instagram.com/p/BzVH4_loWGx/

Juni månad blev, med globala och nationella värmerekord, den varmaste junimånaden som hittills uppmätts, rapporterar SMHI. i Mont Blanc-regionen noterades siffror som rekordtemperaturer på 9,3 grader. 

Det är extremt varmt ute i Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.