Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alarmerande luftföroreningar i Delhi

Foto: ALTAF QADRI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAJAT GUPTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: YOGENDRA KUMAR/HINDUSTAN TIMES/R / YOGENDRA KUMAR/HINDUSTAN TIMES/R REX FEATURES

Sonia Aggarwal var tvungen att åka till läkare med sin dotter som hade svårt att andas.

Anledningen är de kvävande luftföroreningarna i Delhi – som nu är mer än åtta gånger högre än WHO:s riktvärden rapporterar The Times of India.

– Hon blev dålig på grund av de dåliga väderförhållandena, vi är oroliga för hennes tillstånd, säger Sonia Aggarwal till tidningen.

Invånarna i Delhi har kämpat för att andas i den täta dimma av luftföroreningar som lagt sig som ett lock över huvudstaden under måndagen.

Samtidigt har mätinstrumenten som kontrollerar luftkvaliteten visat alarmerande siffror.

Indexet som mäter luftkvalitet visar att delar av staden enligt The Times of India hade ett AQI på 418, att jämföra med att en bra nivå ligger på under 50 – och att allt över 300 kategoriseras som "riskabelt".

Den dåliga luften har lett till en kraftig ökning av läkarbesök under måndagen. Tvåbarnsmamman Sonia Aggarwal var på besök i Delhi för att fira den indiska högtiden Diwali med sin familj, men i stället tvingades hon åka till sjukhuset med sin dotter:

– Läkarna har rått min dotter att använda inhalator. Hon blev dålig på grund av de dåliga väderförhållandena, vi är oroliga för hennes tillstånd.

 

LÄS MER: "Som att röka 50 cigg varje dag"

Tio dagars kampanj för ren luft

De ökade luftföroreningar tros bero på att kraftiga vindar i en viss riktning för med sig rök från ett område där man bränner stora mängder biomassa.

Myndigheterna bekämpar situationen med en tio dagar lång "Ren luft-kampanj" som inleddes 1 november, de uppmanar även människor att rapportera aktiviteter som orsakar luftföroreningar.

Det här är inte första gången som Delhi drabbas av allvarliga luftproblem. För ett år sedan låg luftkvalitetsindex på rekordhöga 999.

– Luften orsakar fruktansvärda effekter på kroppen, den är som att röka 50 cigaretter varje dag, sa läkaren Arvind Kumar till The Guardian då.