Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aktivister fastkedjade vid skogsmaskiner

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion har stoppat skogsavverkningen vid två samebyar i Norrbotten.
Foto: Extinction Rebellion Sverige
Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion har stoppat skogsavverkningen vid två samebyar i Norrbotten.
Foto: Extinction Rebellion Sverige

Ett 20-tal aktivister har stoppat skogsavverkningen vid två samebyar i Norrbotten.

Bakom aktionen står klimataktivistgruppen Extinction Rebellion, som kräver att regeringen stoppar skogsskövlingen på samiska renbetesmarker.

Under morgonen har aktivister, både samiska och icke samiska, blockerat Sveaskogs skogsmaskiner vid samebyar i närheten av Ängeså och Tärendö. Bland annat har de kedjat fast sig vid maskinerna och på ett ställe har en väg blockerats med en stor näverkåta.

En av platserna är en samisk kulturlämning.

– Vid Tärendö är det en byggnad som en känd same levt och bott vid, det finns många historier om den platsen. Runt platsen finns det skog som skulle huggas ner nu och då kände vi att det måste stoppas. Samtidigt sker en större aktion mot Sveaskogs egna huggarlag några mil bort, säger Henrik Andersson, presstalesperson för Extinction Rebellion och styrelsemedlem i Gällivares skogssameby.

”Samebyarna måste kunna säga nej”

Polisen har varit på plats vid båda aktionerna, men vid 09.30 på fredagsförmiddagen var aktivisterna fortfarande fastkedjade vid maskinerna.

Extinction Rebellion uppger att de kommer fortsätta aktionen tills dess att regeringen ger samebyarna mandat att säga nej till skogsavverkning på samisk mark.

– Samebyarna måste kunna säga nej till skogsskövlingen som pågår. I dag går det inte att säga nej utan skogsskövling kan högst skjutas upp i fem år, efter samråd, säger Henrik Andersson.

Hur länge kommer ni bli kvar?

– Tills de lyssnar på oss.

Expressen söker polisen i Norrbotten.

Ur arkivet: Aktivisterna stoppade flygplan

Två greps efter kuppen på Landvetter flygplats förra sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.