Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarens besked: Ska utreda Think Pink efter nya sopbranden

Storbranden på soptippen i Botkyrka fortsätter rasa • Grannarna kritiska mot kommunen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Ägarna till återvinningskoncernen NMT Think Pink Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson utreds fortfarande för misstankar om grovt miljöbrott.

Utredningen beräknas vara färdig före årsskiftet.

I söndags började det brinna i en träflishög i anslutning till soptippen i Kassmyra i Botkyrka kommun som tidigare drevs av Bella Nilssons koncerndotterbolag, Resurs-Recycling i Stockholm AB.

Det är, på knappt ett år, den andra branden på de sopstationer i Botkyrka där Bella Nilssons bolag haft verksamhet.

– Det är lite märkligt med två bränder på så kort tid. Vi ska utreda detta, säger åklagare Anders Gustafsson.

Expressen har i flera artiklar granskat NMT Think Pink-koncernen. Återvinningskoncernen har två gånger fått affärstidningen Dagens Industris Gasellpris för sitt bolag NM Trading & Transport då bolaget tillhört ett av landets mest snabbväxande bolag.

Men sedan polisen, hösten 2020, grep Bella Nilsson och hennes make som misstänkta för grovt miljöbrott upphörde verksamheten och konkurs har nu inletts i tre av koncernens dotterbolag.

Kvar, i dag, finns bara moderbolaget NMT Think Pink som i våras bytte namn till Witch Hunt International där både Bella Nilsson och hennes make sitter i styrelsen.

Makarna Nilsson är, enligt åklagare, misstänkta för att ha dumpat stora mängder avfall på flera platser i Sverige. Båda nekar dock till brott.

I Kassmyra i Botkyrka kommun i Stockholm ligger en av de sopstationer där NMT Think Pinks bolag Resurs-Recycling drev sin verksamhet.

Här hade också vd Bella Nilsson sitt kontor – helt inrett i rosa.

NMT Think Pink-gruppen köpte 2016 Resurs-Recycling av Resurs-Gruppen som äger marken i Kassmyra.

– Bolaget hade tillstånd att förvara 10 000 kubikmeter sopor här och vi sålde till Bella för hon behövde tillståndet, säger Daniel Rindsjö på Resurs-Gruppen.

Men i dag finns det betydligt mer sopor på sopstationen i Kassmyra, enligt Rindsjö. Han hävdar att där nu finns 60 000 till 70 000 kubikmeter sopor. 

Branden rasar på soptippen i Kassmyra.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bella Nilsson.

Åtta meter höga lågor

I söndags eftermiddag började det brinna i en träflishög i närheten av det enorma sopberget i Kassmyra.

Personal och bilar från sex brandstationer ryckte ut för att försöka släcka de åtta meter höga lågorna och räddningsledaren gick samma kväll ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. De uppmanade alla i området att ”gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation” men meddelandet togs bort på måndagsmorgonen.

– Det var inte bara träflisor och bräder. Här fanns också gamla badkar, cyklar och en moped gömd i högen, säger Daniel Rindsjö.

Åklagare Anders Gustafsson som nu leder förundersökningen där Bella Nilsson och hennes make är misstänkta för grovt miljöbrott säger att ingen person hittills är misstänkt för miljöbrott vid Kassmyra återvinningsstation eller i den närliggande sopstationen i Kagghamra där det förra året var en stor brand och där NMT-bolag tidigare varit verksamma.

– Vi utreder dessa områden och framför allt de personer som bedrivit verksamhet här. Det är möjligt att någon eller några kommer att misstänkas för miljöbrott även i Kassmyra och i Kagghamra. Vi får se var vi landar, säger Anders Gustafsson.

Då syftar du på bolagen Resurs-recycling och NM Trading & Transport?

– Ja, de är i samma koncern.

I somras kunde SVT också visa att sopberget i Kassmyra hade svällt över sin tillåtna storlek och blockerat nio brunnar i området.

SVT hade även kommit över analysen från polisens vattenprover av brunnarna i anläggningen i Kassmyra. Proverna visade på extremt höga värden av tungmetaller och dioxiner och nivåerna bedömdes innebära påtaglig risk för personers hälsa eller miljö om vattnet skulle nå människor. 

Advokaten: ”Absurt”

Markägaren Daniel Rindsjö uppger att inget annat företag lämnat sopor på Kassmyra återvinningsstation efter att NM Trading och Resurs-Recycling gick i konkurs.

Advokat Thomas Bodström försvarar Bella Nilsson. 

– Min klient har inte haft något att göra med företaget sedan ett år tillbaka. Att hennes namn dyker upp i samband med branden i Kassmyra är helt absurt, säger Bodström.

Han säger också att han ännu inte har fått ta del av åklagarens utredning.

– Vi har blivit lovade flera gånger att få ta del av utredningen. Senast innan sommaren men det hände ingenting. Någonting har gått snett med utredningen.

– Till slut kommer sanningen att komma fram och då kommer många att få ångra vad de har sagt om min klient.

Även maken Thomas Nilsson nekar till brott.

”Det kan ju tilläggas att hans inställning är att han förnekar alla påståenden om brott som riktas mot honom och han är övertygad om att utredningen kommer visa att han inte har något ansvar för alla gärningar som åklagaren lägger verksamheten till last”, skriver hans advokat Filip Rydin i en kommentar.

Åklagare Anders Gustafsson säger att utredningen är komplicerad och att det tar tid.

– Jag tror dock att vi kommer att vara klara vid årsskiftet, säger han.

Expressen har utan framgång sökt Bella och Thomas Nilsson.

Misstankarna mot Bella och Thomas Nilsson:

■ Grovt miljöbrott vid följande fastigheter och områden:

Rånäs 4:47 Fiskartorpet

Rånäs Tyskgården

Storkila 1:43 Hova 

Rånäs 6:7 Fiskartorpet Infarten

Rånäs 4:49

Björkö 6:1 

Storvreta

Norberg

Västerby Kil.

■ Makarna Nilsson har också delgetts misstanke om samma brott i Tierps och Västerås kommun.

■ Under denna period har Bella Nilsson och hennes make bedrivit verksamheten främst via bolagen NM Trading & Transport AB och Resurs-Recycling i Stockholm AB. I dag är konkurs inledd i båda bolagen.

Hör Henrik Devon från Södertörns brandförsvarsförbund i måndags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.