Åklagaren: Avfallet har grävts ner i marken

Nya uppgifter: Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar.

Bella Nilsson, hennes make och deras miljökonsult häktades för två veckor sedan.

De misstänks för grovt miljöbrott efter att ha dumpat – och grävt ner – avfall från byggarbetsplatser i stället för att återvinna det.

Åklagare Kristina Persson har nu begärt förlängning av häktningstiden.

– Det är en komplicerad och ganska omfattande utredning, säger hon.

Bakgrunden är att Bella Nilsson och maken Thomas, genom bolaget NTM Think Pink, dumpat stora berg av sopor på olika platser i Sverige. Provtagning har visat på gifter från metaller – och på två olika orter fattade skräpet vid ett tillfälle eld, under en och samma dag.

Åklagare Kristina Persson har nu begärt en förlängning av häktningstiden. Samtidigt avslöjar hon nya detaljer om brottsmisstankarna. Enligt åklagaren ska avfallet inte bara ha dumpats, det ska dessutom ha grävts ner i marken.

– Det har körts ut avfall till de här platserna, lagts upp, grävts ner eller använts som konstruktionsmaterial. Det är det som misstanken avser just nu, säger Kristina Persson.

Enligt åklagaren ska avfallet inte bara ha dumpats, det ska dessutom ha grävts ner i marken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”De måste ha tagit fel avfall”

Hon säger också att det inte kan uteslutas att fler personer kommer att delges misstanke om brott.

Expressen har tidigare berättat hur avfallet från Think Pink ska ha körts ut till olika lantliga gårdar, där mängder av blandat skräp lämnats kvar.

– Det var polska chaufförer här och lämnade 50 ton med plast och papper, de måste ha tagit fel avfall, sa en markägare då.

I vintras avslöjade Expressen den så kallade batteriskandalen, där giftig svart massa från batteriavfall lämnades och grävdes ner på olika platser i Sverige. Fyra personer dömdes senare till fängelse. Det har senare visat sig att två konsulter som jobbade åt ett av företagen i batterihärvan även arbetat åt Bella Nilsson. En av dem är den nu häktade miljökonsulten.

TV: Här står Think Pinks containrar dumpade

Dykt upp på olika platser i Stockholmsområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.