Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare begär mer tid i grovt miljöbrottsärende

Expressens första del av avslöjandet.
Åklagare Helena Eckerrot Flodin.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Säckar med svart massa i Örebro.
Foto: Privat / Privat
Batterier av den typ som misstänks ha dumpats.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag var sista dagen för åklagare Helena Eckerrot Flodin att väcka åtal mot de tre män som sitter häktade misstänkta för grovt miljöbrott. 

Men den omfattande utredningen är inte klar. 

Därför begär hon nu två extra veckor av tingsrätten. 

I december förra året kunde Expressen avslöja att så kallad ”svart massa” från återvinningen av alkaliska batterier misstänktes ha dumpats på bland annat åkermark i Kumla

Utöver det ska massan, som kommer från Karlskogabaserade Urecycle, dumpats på en tomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna. Avfallet innehåller höga halter av tungmetaller och ska inte vara i naturen, enligt Marcus Sundbom som arbetar som enhetschef på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.

– Den stora risken är att det kommer ut i grundvattnet, eller når ytvatten, där det finns väldigt känsliga organismer, har han tidigare sagt till Expressen. 

I centrum för miljöskandalen med det dumpade batteriavfallet står tre män i 45-årsåldern. De sitter alla häktade sedan den 30:e januari i år misstänkta för inblandning i dumpningen av batteriavfallet. 

Samtliga tre nekar till brott. 

Åklagare förlänger åtalstiden

Urecycle är Sveriges största återvinnare av alkaliska batterier. När det blev känt att avfall från dem kunde ligga på en åker i Kumla menade deras operativa chef, Pekka Väänänen, att det handlade om ett misstag som deras underentreprenör begått. 

– Vi har haft ett avtal med en underentreprenör som inte har efterföljts från deras sida. Det har brustit där, har han sagt i tidigare intervjuer med Expressen. 

I dag var sista dagen för åklagare Helena Eckerrot Flodin att väcka åtal i ärendet. Men eftersom förundersökningen inte är färdig begär hon ytterligare två veckors tid av tingsrätten. 

Nu ska åtal eventuellt väckas senast den 27:e februari. 

En av de tre männen som sitter häktade är kopplade till den specifika underentreprenören, LMA-gruppen eller LMAG. 

De andra två är verksamma i andra bolag. Utöver det har åklagaren inte velat gå in på de tre männens relation till varandra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.