Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: ”Inte viktigt att Sverige når nollutsläpp”

Expressens Tomas Nordenskiöld och Viktor Barth-Kron analyserar.
Jimmie Åkesson (SD) pressades i klimatfrågan under riksdagsdebatten.
Foto: Skärmdump
Isabella Lövin (MP) ifrågasatte att SD vill sänka bensinskatten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under riksdagsdebatten pressades Jimmie Åkesson från flera håll i klimatfrågan.

SD-ledaren erkände villigt att klimatförändringar pågår – men att bekämpa dem i Sverige vore för dyrt.

– Om människor skulle börja ta segelbåt internationellt hela tiden i stället för att flyga, då kommer hela världsekonomin drabbas starkt negativt, säger Åkesson.

Efter Jimmie Åkessons anförande i kammaren valde flera partiledare en replik mot SD-ledaren. Främst skulle det komma att handla om hans syn i klimatfrågorna.

– För några år sedan satte man klimatförändringar inom citationstecken i sin egen budget. Den klimatpolitiska talespersonen Martin Kinnunen säger att det inte är fråga om någon klimatkris och att klimatet inte är något som människan förstår sig på, sade Centerpartiets Anders W Jonsson, som ersatte föräldralediga Annie Lööf.

Han frågade om Åkesson och SD går med på forskarnas larm om mänsklig påverkan på klimatet.

– Det pågår en klimatförändring. Det är med högsta sannolikhet så att mänsklig påverkan bidrar till den. Om det råder det inga tvivel. Debatten däremot är inte rimlig, svarade Jimmie Åkesson, som anser att vi inte vet exakt hur bråttom det är att ställa om.

”Inte viktigt att Sverige når nollutsläpp”

Liberalernas Johan Pehrson, som företräder partiledaren Nyamko Sabuni i riksdagen, var näst på tur att pressa Åkesson. Han berömde SD:s vilja att behålla svensk kärnkraft, men ifrågasatte partiets motstånd kring att Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller nollutsläpp.

– Sverige ska, helst först av alla, komma ner till nollutsläpp. Vi måste se till att vi är bäst i vår del av världen, sade Johan Pehrson.

Jimmie Åkesson svarade att det är ”fullständigt bortkastat” att Sverige ska ner till nollutsläpp när andra länder inte bryr sig om klimatfrågan.

– Det är inte viktigt att Sverige kommer ner till nollutsläpp i det globala sammanhanget. Den kostnad det innebär för oss att komma ner till nollutsläpp är så gigantisk, att de pengarna skulle göra ofantligt större nytta i internationella klimatinvesteringar eller internationella satsningar på ny energiteknik, sade SD-ledaren.

Åkessons passning till Greta Thunberg

Slutligen valde även MP-språkröret Isabella Lövin – som flera gånger skakat på huvudet under debatten – att ta replik på Åkesson. Miljö- och klimatministern ifrågasatte att Sverigedemokraterna sänker bensinpriset med motsvarande 7 miljarder i sin skuggbudget, när oljan gör Sverige beroende av diktaturer i Mellanöstern.

SD-ledaren svarade att man på sikt vill bli av med oljeberoendet, men att det i nuläget är för dyrt. Han flikade också in en passning till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som nyligen seglat fram och tillbaka över Atlanten för att undvika flygets utsläpp.

– Om människor i Sverige inte kan köra bil då kommer samhällsekonomin, och därmed välfärden och hela vår levnadsstandard, att försämras. Om människor skulle börja ta segelbåt internationellt hela tiden i stället för att flyga, då kommer hela världsekonomin drabbas starkt negativt.

LÄS MER: De är svenskarna som ifrågasätter klimatkrisen (PREMIUM)

Isabella Lövins klimatsvar - på tre minuter:

Snabba frågor om klimatet till MP:s språkrör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.