Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nio enkla knep: Så får du färre sopor

Ett inte så trevligt sopberg.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skådespelaren och modeikonen Ashley Olsen var en av alla kändisar som gjorde kaffet i handen trendigt.
Foto: RICHARD HARDING / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

Sugen på att göra ditt liv lite grönare 2018?

Då kan enkla metoder för att minska dina sopor vara en bra början. 

Sajten Buzzfeed har tipsat om flera saker att låta bli eller byta ut i vin vardag som ger effekt.

Varje år slänger hushållen i Sverige 4,2 miljoner ton sopor. Det blir 430 kilo sopor per person, enligt Naturvårdsverket. Men på relativt enkla vis kan du se till att din soppåse eller den där soptunnan på stan blir lite, lite lättare per år. 

Foto: Filmbolag

Skippa sugröret

Be bartendern strunta i sugröret när du beställer en drink på krogen. Om du är en fena på att slänga ihop färgglada drycker hemma och gärna vill ha sugrör så se till att köpa de trendiga sugrören i rosfritt stål som kan återanvändas om och om igen. 

Foto: FOTO MACBOOK

Uppgradera din glass

Det kanske är svårt att se framför sig nu, men snart sitter vi ju där, med solen i ansiktet och med en glass i handen. Se då till att beställa glasskulorna i en strut i stället för en bägare. På så vis kan du med gott samvete smaska upp allt i stället för att leta upp närmaste överfulla papperskorg i parken.  

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Strunta i bestick

Med hämtmat och beställd mat följer ofta en eller flera förpackningar med plastbestick. Äter du hemma blir det överflödiga sopor så glöm inte att säga till eller att skriva en notering om att du inte behöver dessa. 

Foto: FOTOGRAF CHRISTIAN B / PRODUKTBILD

Välj bort plastflaskan

Mängden plastavfall i världshaven ökar i en rasande takt. Enligt en ny rapport kommer det vara mer plast än fisk i haven lagom till år 2050 om inget görs. Vad du kan göra på minimal nivå? Byt ut köpen av petflaskorna mot en enda i glas som går att återanvända om och om igen både på gymmet, skrivbordet och hemma i kylen. 

Skådespelaren och modeikonen Ashley Olsen var en av alla kändisar som gjorde kaffet i handen trendigt.
Foto: RICHARD HARDING / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

Ge kaffet en ny skrud

Ta-med-kaffet är heligt för många på morgonen och mer eller mindre nödvändigt för att uthärda morgonstress i kollektivtrafik eller långa köer. Du behöver inte ändra på din vana, men att köpa en termoskopp eller liknande som kan fyllas på hemma varje morgon är en insats för miljön sett till de annars många pappers och plastkopparna du slänger när koppen är urdrucken. 

Undvik kaffekapslar

Men vill du väldigt gärna ändå använda dessa är det bra om du lär dig hur de ska återvinnas. Har du inget grovsoprum med välplanerad sortering där du bor kan du söka efter närmaste återvinningsstation i din närhet här.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX SWEDEN

Våga testa nytt

Ett miljövänligare alternativ att använda under menstruation är den så kallade menskoppen, ofta gjord i silikon, som går att använda flera gånger. 

Foto: CHUCK BURTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Säg nej i butiken

Ta med en egen kasse till matbutiken eller klädaffären eller lägg det du köpt direkt i din väska. Gör du flera köp i olika butiker överväg att använda en och samma påse för samtliga inköp. Många klädbutiker i Sverige har under sommaren 2017 börjat ta betalt för plastpåsar eftersom de är så dåliga för miljön. Initiativet tycks ha givit effekt då flera butiker rapporterar att konsumtionen av plastpåsar gått ner.

Foto: PERNILLA WÄSTBERG / EXPRESSEN

Kompostera mera

Bor du hus eller så att du har en trädgård? Perfekt, då kan du göra din egen kompost och slippa slänga en hel del mat som glömts bort längst in i kylskåpet direkt i soppåsen. Du kan exempelvis kompostera äggskal, kaffesump och mat som inte blivit uppäten på tallriken. 

Vill du läsa flera nyheter om klimat och miljö? Glöm inte följa Expressen Klimat på Facebook

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.