Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

86 procent av Stora barriärrevet förorenat med mikrofiber

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ungefär 86 procent av Stora barriärrevet är förorenat med mikrofiber, skriver SBS News

Det visar ny forskning på australienska institutet för marina vetenskaper.

– Det är utan tvekan gjort av människan, säger forskaren Frederieke Kroon.

Förvåningen var stor när en av Australiens ledande marina forskare, Frederieke Kroon, upptäckte så mycket mikrofiber i Stora barriärrevets ekosystem.

– Jag blev förvånad. När vi först började med vår research trodde jag att det skulle bli som att hitta en nål i en höstack, säger Frederieke Kroon. 

Hon hittade en stor spridning av förorening i havet, där mer än 80 procent var förorenat med mikrofiber. 

57 av 60 fiskar förorenade

Under studien, som inleddes 2016, samlades 22 prover in från vattenytan och från 60 fiskar på olika platser i havet.

– Stora barriärrevet är så avlägset, så jag trodde att det kanske skulle vara lite skyddat. Men nästan all fisk vi gjorde tester på var förorenade. 57 av 60. Det var förvånande.

Närvaron av mikroplaster i våra hav är något som oroar forskare världen över. Men det är skillnad på mikroplaster och mikrofiber. 

– Den viktigaste upptäckten enligt mig är att vi hittade mer mikrofiber än mikroplatser. Det låter som semantik, men det är viktigt. Det visar på vad huvudkällan kan vara. säger Frederieke Kroon.

Blekta koraller i havet.
Foto: WWF/BIOPIXEL HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Forskare tittar på möjligheten att fiskarna föredrar och undviker mikrofiber som har en viss färg – de kan missta det för mat. 

Tidigare forskning visar på att den största bidragaren till förorening av mikrofiber är avloppsutsläpp. Avloppsutsläppen är dock endast en potentiell källa för kustområden, enligt forskningen, vilket inte förklarar det man hittat ute på havet i revområden.

I stället ser man till andra möjliga källor så som fraktningstrafiken eller från atmosfären, där fibrerna kan komma från luften. 

– Men det är osannolikt. Vi behöver göra mer arbete. Det kan vara från andra länder, avloppen eller från fraktfartyg. Ämnen från syntetiska kläder hamnar i avloppen efter att de har gått igenom tvättningsprocessen. Det är därifrån mycket av mikrofiberna kommer från, säger Frederieke Kroon.

Även om den exakta källan är långt från tydlig än visar forskning på att problemet med mikrofiber kommer från möbler, textilier, kläder och förpackningsmaterial.

– De bryts ner i vågorna och blir till mikropartiklar.

”Utan tvekan gjort av människan”

Frederieke Kroon tror att ju mer vi vet om vad och hur våra hav är förorenade, desto mer kan vi göra för att minska effekterna. 

– Skräp har hittats på öar i Stora barriärrevet i decennier. Vår forskning visar nu att också mikrofiber finns i stor utsträckning. 

– Vi vet inte än vad effekterna är, men med allt som revet måste klara av är det en adderande stress som revet hade klarat sig utan. Det är utan tvekan gjort av människan. Nu kan vi börja få koll på var saker kommer från och minska vårt användande av det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.