70 klimataktivister gripna i New York

Demonstrerade utanför New York Times
Klimataktivister demonstrerade utanför New York Times på lördagen.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen grep 70 personer.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

70 personer greps på lördagen utanför New York Times redaktion på Manhattan.

Klimataktivister från gruppen Extinction Rebellion hade samlats för att protestera mot medierapporteringen av klimatkrisen.

– De borde behandla det som andra världskriget, då det var rubriker varje dag, säger, Eve Mosher, en talesperson för gruppen, till CNN.

Ett stort antal personer samlades utanför New York Times på lördagen. Några personer klättrade upp på fasaden och vecklade ut banderoller med uppmaningar om att medierna måste ta klimatförändringarna på större allvar.

Andra lade sig ner på gatan och blockerade trafiken.

Demonstrationen har kopplingar till gruppen Extinction Rebellion som i klimataktioner tidigare i år bland annat blockerade vägar i London.

Extinction Rebellion i demonstration i New York

– New York Times kan ta ledningen i rapporteringen om klimatnödläget. Tidningen har bra rapportering, men de behandlar inte ämnet på det sättet de borde. De borde behandla det som andra världskriget, då det var rubriker varje dag, säger talespersonen Eve Mosher till CNN.

Aktivisterna klättrade upp på fasaden och vecklade ut banderoller.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon menar också att gruppen respekterar mediernas arbete.

– Vi ber bara att de ska vara mer sanningsenliga och använda ett språk som människor förstår.

Skapade kaos i London

Extinction Rebellion skapade kaos i London när de i april i år ockuperade flera av stadens mest trafikerade bussleder. Minst en halv miljon pendlare och turister påverkas av protesterna.

Över 1000 personer greps av polisen.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg anslöt sig då till demonstrationerna och höll ett tal för hundratals personer.

– Det är vi som skapar en förändring, sa Thunberg, enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.