70 företag kräver ett mer hållbart svenskt skogsbruk Foto: BJÖRN WILDH
70 företag kräver ett mer hållbart svenskt skogsbruk Foto: BJÖRN WILDH

70 företag kräver ett mer hållbart svenskt skogsbruk

Publicerad

Sverige är den tredje största exportören i världen för papper, massa och sågade produkter. 

Exporten omsätter 125 miljarder kronor årligen. 

70 importörer av skogsprodukter runtom i Europa kräver nu att Sverige ser över sin avverkning av skog med höga naturvärden.

Om inte deras krav uppfylls överväger de att avstå från eventuell handel med svenska skogsprodukter.

På torsdagen skickar 70 tryckerier, byggföretag till skogsbrukare och pappersföretag ett öppet brev till regeringen, Skogsstyrelsen och flera av de svenska skogsbolagen. 

I brevet skriver de 70 företagen att de oroas över det svenska skogsbrukets kalavverkningar av naturskogar med höga naturvärden, och de kräver bland annat att alla "nyckelbiotoper och skogsområden med höga naturvärden" i Sverige ska skyddas permanent. 

Den ideella organisationen Skydda Skogen är tillsammans med den tyska miljöorganisationen Robin Wood initiativtagare till det öppna brevet. 

– Vi vill värna den biologiska mångfalden, och vi vänder oss emot ett schablonartat skogsbruk som tar stora risker, säger Stig-Olof Holm, styrelseledamot i Skydda Skogen och lektor i ekologi vid Umeå universitet.

De risker Stig-Olof Holm menar skogsbolagen tar är att de gör skogen mindre "klimatsäker". Den skog de skövlar ersätts med tall eller gran. 

– De skapar en monokultur som inte bara minskar den biologiska mångfalden, men som också är extra utsatt vid klimatförändringar. När klimatet blir varmare kommer svampar och insekter trivas bättre och med bara en trädsort kan det komma att bli masspridning på infektioner och angrepp. I stället bör skogen "klimatsäkras" genom återbeskogning av varierande blandskogar efter avverkning.

"Detta undergräver FSC:s trovärdighet"

I brevet står det: 

”Det är inte acceptabelt att de kvarvarande resterna av skogar med höga naturvärden, som är unika och en del av de sista vildmarkerna i Europa saknar permanent skydd och avverkas i skogscertifieringen FSC:s namn. Detta undergräver FSC:s trovärdighet.” 

FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell medlemsorganisation som arbetar för att världens skogar ska brukas ansvarsfullt. Alla stora skogsbolag i Sverige är FSC-certifierade, likaså 12 miljoner hektar av den svenska skogen. 

Knut Sturm är chef på det tyska Stadtwald Lübeck och en av undertecknarna av det öppna brevet. Han säger till föreningen Skydda Skogen att hela FSC:s rykte kan komma att skadas på grund av Sveriges hantering av skogsbruket. 

– Konsumenter vill vara säkra på att de köper hållbara produkter. I Tyskland stöder FSC-märkningen ett naturvårdsinriktat skogsbruk med höga miljökrav medan det i Sverige stöder förödande kalhyggen och trädodlingar. Detta är oerhört förvirrande för konsumenter och snedvrider konkurrensen. Hela svenska skogsbrukets trovärdighet riskeras, liksom FSC:s.

Exporten omsätter 125 miljarder 

Brevet avslutas med att företagen överväger att avstå från eventuell handel med svenska skogsprodukter om kraven inte är mötta. 

Varje år omsätter exporten av skogsprodukter 125 miljarder kronor. 

Sveaskogs presstalesperson Esbjörn Wahlberg skriver i ett sms till Expressen att de fick rapporten under dagen och att de vill läsa den noggrannare innan de kommenterar innehållet.  

Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, säger att myndigheten jobbar på uppdrag från regeringen och arbetar inom ramarna för förd politik.

Regeringen har enligt Herman Sundqvist signalerat att myndigheten ska få ett nytt uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper. Ett uppdrag som myndigheten bara haft vid två tidigare tillfällen.  

– I det här fallet kan jag tycka att regeringens nya uppdrag är vältajmat, säger Herman Sundqvist. 

Expressen söker Stora Enso och SCA för ytterligare kommentarer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag