Den amerikanska delstaten Oregon har nyligen röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda engångsartiklar i plast.
EU röstade i slutet av mars igenom ett förbud mot sugrör, bestick och bomullspinnar i plast, som träder i kraft 2021.
Samma år ska Kanada att införa ett liknande förbud.
Så minskar du plastanvändandet i din vardag
Vill du ge den globala trenden extra skjuts finns det flera saker du som konsument kan göra för att minska plastanvändandet i din vardag.

– Om man vill minska användandet generellt i sitt hushåll och inte bidra till plastförbrukning så bidrar läskkonsumtionen ganska mycket till vår resursanvändning. I Sverige har vi det enkelt genom att vi kan dricka kranvatten. Det finns många flaskor i andra hållbara material som man kan köpa och använda för att fylla på med vatten, säger Teréz Palffy, rådgivare för biologisk återvinning vid Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering.
7 tips för att dra ner på plasten
Att vara mer inriktad på att konsumera säsongsanpassade råvaror. Dessa är i mindre utsträckning förpackade, är oftare lokala och minskar även klimatavtrycket.
Få in bra rutiner att ha tygpåsar eller dylikt i väskan/bilen/på kontoret som man kan plocka med sig när man handlar.
Förutom att man har med sig egen tygkasse/väska i samband med handel, kan man skaffa nätpåsar som man kan plocka grönsaker/frukter i som kan återvändas.
Man kan även plocka med sig matavfallspåse hemifrån som man plockar frukt och grönt i, sedan kan man återanvända det för sitt matavfall.
Papperspåsar som man får genom handel av olika produkter, inte minst som har varit förpackningar av till exempel socker eller dylikt, är också bra att spara och transportera och förvara saker i.
Det är också praktiskt att spara på glasburkar som man får naturligt in i sitt hushåll. Dessa är bra att förvara i kyl och skåp, och bra behållare att transportera mat i.
Spara på glasflaskor ifall dessa kommer in i hushållet genom olika produkter. Dessa kan man fylla upp med kranvatten eller annan dryck och smaksätta om man vill det.
Källa: Teréz Palffy/Avfall Sverige
Förstör i världshaven och bidrar till luftföroreningar
När plastpåsar hamnar i haven blir de dödliga för många djurarter som trasslar in sig i dem och försöker äta dem, som havssköldpaddor som misstar plastpåsarna för maneter.
Varje år dumpas 8 miljoner ton skräp i haven, enligt CNN.
Förutom att hota djurlivet tillverkas plastpåsarna av fossila bränslen, vilket bidrar till luftföroreningar som orsakar tidiga dödsfall och global uppvärmning.
– Samhället och branschföreträdare har tagit mycket ansvar för alla dessa påsar, och man påverkas att ha med sig egna tygpåsar eller väskor. I den vardagliga konsumtionen kvarstår svårigheter att komma ifrån plastförpackningar, inte minst om man har familj och har begränsad möjlighet att inhandla råvaror som inte är förpackade. Men om man har möjligheten så är ett enkelt råd att köpa saker i lösvikt och inte köpa det som är förpackat, säger Teréz Palffy.
För den avancerade: Ta med matlåda till restaurangen
En annan utmaning är hämta hem restaurangmat som levereas i plastförpackningar.
– Om man är detaljorienterad kan man ha med sig någon egen matlåda i glas och fråga restaurangen om man kan få maten serverad i den. det handlar dock om att få in rutiner och inte göra det allt för svårt för sig.
Man kan även se över hur ens kök är utrustat.
– I mitt kök har jag mycket bra och smidiga skärbrädor i trä och träslevar. Man kan även byta ut teflonpannan, som inte är så hållbar, till gjutjärn om man har handstyrkan för att kunna lyfta den, säger Teréz Palffy.