Foto: ÄventyrsarkenFoto: Äventyrsarken
 Foto: Äventyrsarken
Foto: ÄventyrsarkenFoto: Äventyrsarken
 Foto: Äventyrsarken

67-årige Ivans ”miljövänliga sopbil”: En häst och vagn

Publicerad

67-åriga Ivan jobbar med sophämtning och försöker vara miljövänlig.

Därför använder han häst och vagn i stället för sopbil i jobbet.

– Jag bidrar med en renare luft, säger han.

Mitt i Malmö arbetar hästarna Linda, Helmer och Royal för det kommunala fastighetsbolaget MKB. 

Tillsammans med Ivan Varga, 67,  hämtar de hushållsavfall i områdena Rosengård, Holma och Augustenborg.

– Det är ett spännande projekt. Men vi är också där för att göra folk glada, Säger Ivan Varga.

Ivan Varga har hämtat sopor med häst i sju år.Foto: Aventyrsarken

Hästar är ett miljövänligt alternativ till sopbilar och miljötänket är genomgående i det mesta som Ivan gör. 

– Jag har jobbat i olika miljöprojekt och EU-projekt i Malmö. Allt handlar om renhet. Ren luft, digital faktura, rubbet.

”Bidrar med en renare luft”

För sju år sedan började han jobba med sin första häst, Bango, och sedan dess har han inte velat arbeta på något annat sätt. Nu har han och sambon Lena Cedergren fem anställda som jobbar som ett team. 

– Det är fantastiskt att jag få vara kvar i och med att jag gjort ett avtryck i ett område.

Hur mycket tänker du att initiativ som dessa kan påverka klimatet?

– Bara positivt. Jag bidrar med en renare luft.

"Hästen är en megahit"

Ivan och hästarna är högt uppskattade av lokalbefolkningen, berättar han.

– På alla områden finns förskolor. Alla barnen kan hästens namn, de får klappa den och bli fotade på den. Det kan bli ett roligt julkort till mormor och morfar. Hästen är en megahit i det området. Vi ser sopor som ska bli biogas, men jobbet är inte bara att köra häst. Det är så mycket mer.

Foto: Äventyrsarken

Fossila bränslen är förbjudna för de som vill komma in på många av gårdarna – det är el, cykel eller häst som gäller – har du inte rätt drivmedel i din bil får du inte komma in på området, berättar Ivan.

Han hoppas att fler kommer att växla till miljövänliga alternativ och minska sina utsläpp.

– Man borde gå närmare noll hela tiden. Allt ska vara miljövänligt, vi ska ta så lite som möjligt av det som finns. Den utvecklingen är fantastisk för mig.

Framtiden är osäker

Men Ivan och hästarnas framtid på det kommunala bostadsbolaget är oviss, något som Sydsvenskan tidigare skrivit om. Hur framtiden ser ut är för tidigt att säga, det är inte bestämt än enligt MKB.

Ekipaget är uppskattat i området. Foto: Äventyrsarken

I enlighet med lagen om offentlig upphandling måste alla entreprenader upphandlas. Vem som vinner en upphandling vet man inte innan. Det kommer att ske någon gång under året.

– Det har varit en positiv lösning för våra kunder som verkligen uppskattat hästen i bostadsområdet, något som är lite ovanligt i en stadsmiljö, skriver Margaretha Söderström kommunikationschef på MKB.

Man har inte räknat på klimateffekterna – men lokalt borde upplägget vara koldioxidsnålt, säger hon.

– Klimatet är en mycket viktig fråga, vi prioriterar den högt. Det är viktigt att alla är med och bidrar, kan vi inspirera någon är det bra, sedan är det säkert så att lösningarna varierar för olika verksamheter. Ju fler klimatsmarta lösningar desto bättre. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag