Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

600 kinesiska kolkraftverk måste stänga för att nå mål

På bara 37 år har vår jord förändrats drastiskt. Google Earth har samlat stora mängder satellitbilder från 1984 fram till idag.
Kolkraftverk i Tyskland.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas vice utrikesminister Le Yucheng.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s klimatsändebud John Kerry.
Foto: MONIRUL ALAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kina måste stänga drygt 600 kolkraftverk under de kommande tio åren för att nå sitt nettomål om att inte släppa ut växthusgaser vid 2060, enligt en rapport som The Guardian rapporterar om.  

Nu oroar sig klimatexperter för att Kina kommer spräcka globala utsläppsmål om de inte kör det. 

– Om Kina misslyckas med kolet, kommer resten av världen att misslyckas med att hantera de farliga klimatförändringarna, säger Matthew Gray, vd på analysbolaget Transition Zero som tar fram data på utsläpp världen över. 

Kina är det land i världen som släpper ut mest koldioxid, drygt 30 procent av de samlade utsläppen kommer från landet. Till stor del beror det på Kinas kolberoende. 

I höstas lovade president Xi Jinping att landet ska bli koldioxidneutralt senast år 2060. Han sa också att utsläppstoppen ska nås före 2030, ett år som Kina förpliktigat sig att hålla i Paris-avtalet. Innan toppen nås väntas alltså landets utsläpp stiga, vilket går i linje med att Kina byggt ungefär ett nytt kolkraftverk i veckan förra året. 

Trots att klimatexperter applåderar Kinas löfte – det är första gången som något sådant kommit från landet – är de också oroliga för att globala utsläppsmål spräcks om utsläppen tillåts i tio års tid. 

Klimatmöte mellan USA och Kina

Under lördagen kom besked att Kina och USA kommer att samarbeta om klimatet. USA:s klimatsändebud John Kerry har besökt Shanghai, och blev då den första från Bidenadministrationen att besöka Kina. Joe Biden har återanslutit USA till Parisavtalet, vilket hans föregångare Donald Trump lämnade. 

Länderna undertecknade också ett gemensamt uttalande om att klimatkrisen ”måste mötas med det brådskande allvar som krävs”. Men vad samarbetet kommer att leda till är än så länge oklart, Kinas vice utrikesminister Le Yucheng konstaterade i fredags – då mötet mellan länderna pågick – att Kina sannolikt inte kommer komma med några nya klimatlöften. 

– För ett stort land med 1,4 miljarder invånare så är de här målen inte lätta att nå. En del länder ber Kina att försöka nå målen tidigare. Men jag är rädd att det inte är särskilt realistiskt, sade Le Yucheng.

Varför analyseras klimatet? Vad påverkar vårt klimat? Hur blir klimatet i framtiden? Här är svaren på dina frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.