Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 stora klimathändelser i världen under juni

Fem saker som kan göras på individnivå.
Larmen kopplade till klimatet kommer från flera platser i världen. Här är några. Foto: Helen Rasmusen

Sista veckan i juni var oroväckande på många håll i världen. 

Europa drabbades av en rekordhet värmevåg, kraftigt regn skördade liv i Indien och i Florida kom larm om leguaner som ökar drastiskt i antal.

I en lista med aktuella händesler som sammanställts av sajten Think Progress blir effekterna av global uppvärmning särskilt påtagliga.

Flera häpnadsväckande händelser – värmeböljor, smältande glaciärer, getingars ”superbo” – svepte över världen under den sista veckan i juni.

Att leva i en värld som värms upp innebär att en hel del oväntade händelser sker, skriver sajten Think Progress som sammanställt nyhetsrapporteringen.

Europeisk värmevåg kopplas till klimatförändringar

I Berlin svalkade sig många i en fontän under värmevågen den sista veckan i juni. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Så även i Frankrike - här i en fontän i området kring Eiffeltornet. Foto: BOIVIN SAMUEL/ABACA / STELLA PICTURES

Juni månad mättes som den varmaste någonsin i Europa.

I Frankrike tävlade fotbollsspelare i den högsta dokumenterade temperaturen sedan rekorden började mätas.

Söderut i landet, vid staden Gallargues-le-Monteuex, steg temperaturen till 45,9 grader. Det är alltså mer än 1,5 grad varmare än det tidigare värmerekordet från 2003.

Också boende i områden i Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Spanien och Österrike fick uppleva en värre hetta än någonsin tidigare.

Bränder härjade i Spanien och 4 000 skolor tvingades stänga ner tidigt i Frankrike på grund av värmen som forskare kopplar ihop med konsekvenserna av global uppvärmning och klimatförändringar.

Dödligt regn föll i Indien

Bilden som är tagen den 29 juni visar situationen i Mumbai.Foto: SATISH BATE/HINDUSTAN TIMES
35 personer dog på grund av ovädret. Foto: BACHCHAN KUMAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERST / BACHCHAN KUMAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Foto: BACHCHAN KUMAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERST / BACHCHAN KUMAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Minst 35 personer har dött på grund av regnet i Maharashtra i Indien. I början av juli föll också regn som mättes över 380 millimeter på bara 24 timmar – där det tidigare varit extremt torrt.

Så illa har det inte varit på 14 år i Mumbai.

Flygresor och tågrutter har ställts in och ungefär 1 000 människor lämnades strandade i staden i väntan på att bli räddade på grund av skyfallen.

Regnperioden i Indien brukar sträcka sig mellan juni och september. Under denna period faller cirka 70 procent av landets årliga regn.

Men det dödliga regnet som nyligen fallit kommer efter en betydligt torrare period än vanligt. Enligt indiska meteorologer var nederbörden en tredjedel mindre än det varit under de senaste 50 åren.

Oro har väckts huruvida tillgången till dricksvatten kommer att påverkas – likaså en rädsla över produktionen av grödor. Hittills i år har 9,5 procent mindre mark kunnat användas för sommargrödorna.  

 

Varmare vintrar gör att getingar skapar ”superbon”

http://datawrapper.dwcdn.net/ixEFM/1/

The New York Times rapporterade nyligen att vintrarna, som nu är varmare än tidigare, kan leda till att getingar bygger fler så kallade ”superbon”.

Det handlar om enorma kolonier med aggressiva getingar som överlever mycket längre – genom hela vintern – jämfört med andra getingar.

I delstaten Alabama har minst fyra sådana superbon upptäckts.

”Tänk dig en getingkoloni som är lika stor som en Volkswagen-bubbla, fylld med 15 000 av insekterna. Sedan tänker du dig fler än 90 av dessa superbon i Alabama”, står det i ett pressmeddelande från utbildningssystemet Alabama Cooperative Extension System.

 

Isen smälter snabbt i Antarktis

Foto: NASA / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Ny data från satelliter visar hur is smälter hastigt vid Antarktis. Enligt forskare syns stora förändringar när det gäller havsisen, något som ökat kraftigt sedan 2014.

Lika mycket is har försvunnit på fyra år i Antarktis som i Arktis under 34 år.

Forskare undersöker fortfarande vad exakt som orsakar den dramatiska förändringen när det kommer till havsis – som hållit sig stadig i 40 års tid.

Till skillnad från smältande is på land bidrar inte den smältande havsisen till att havsnivån stiger. Däremot bidrar förlusten av den reflekterande vita isen till global uppvärmning när de mörka öppna vattnen absorberar mer värme än det reflekterar.

– Det kan betyda ytterligare uppvärmning, vilket innebär en utmaning, säger Andrew Shepherd, professor vid Leeds University i Storbritannien, till The Guardian.

 

Smältande glaciärer på Grönland skapar sand

Bilden, som togs redan i mitten av juni, och som visar hur hundarna drar en släde i isvattnet som smält fick stor uppmärksamhet världen över. Foto: STEFFEN M. OLSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Att glaciärerna på Grönland smälter är ingen nyhet. Men fenomenet innebär att mycket erosion uppstår.

Likaså skapas större mängder sand.

Enligt forskare kommer 8 procent av årligt sediment – material som sjunker genom vattnet och samlas på havs- och sjöbottnar – från Grönlands istäcke. Det väntas öka med klimatförändringarna.

Vetenskapsmän startar nu ett forskningsprojekt för att se huruvida den ”eroderande kraften hos isen” är kraftig nog att producera sand, som är en eftertraktad resurs i byggindustrin.

 

Fler leguaner i Florida

Foto: CAROLYN KASTER / AP

De drakliknande kräldjuren trivs oerhört bra i värme och har blivit många fler i Florida. Det har medfört stora problem.

Nu har delstatens kommission för bevarandet av fiskar och andra vilda djur gått ut med en uppmaning till bostadsägare att ”döda gröna leguaner på er privata mark när ni får möjlighet”.

En lokalbo, som älskade att se reptilerna vid sitt hem, berättar för Washington Post:

– De är inte söta längre. De är ett hot.

Biologer menar att ökningen av leguaner leder till erosion, nedbrytning av infrastruktur och skadar växter. 

Enligt forskare frodas leguaner i klimatförändringarna, vilket hjälper dem att spridas längre norrut snabbare.

Mellan åren 2000 och 2018 märkte befolkningen på Grand Cayman-ön en ökning av leguaner från knappt några alls till uppskattningsvis 1,6 miljoner.

Florida försöker få kontroll över ökningen innan något liknande händer i delstaten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.