Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 viktigaste punkterna i nya larmrapporten från FN

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder
Foto: RYAN DORGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den globala temperaturökningen kommer att stiga med mer än två grader – om världens länder går vidare med sina planer för fortsatt användning av fossila bränslen.

Rapporten The production gap, framtagen av 50 världsledande forskare, visar hur stort gapet till Parisavtalet är. 

Här har vi samlat de fem viktigaste punkterna.

1. Planerna krossar temperaturmålet 

Världens länder planerar att använda mer än dubbelt så mycket fossila bränslen – kol, olja och gas – än vad som kan förbrännas om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader.

Parisavtalets mål är att hålla den globala temperaturökningen till långt under 2 grader, helst under 1,5 grad. 

Enligt rapporten från bland andra FN:s miljöorgan Unep går vi nu mot en fossil förbränning på 120 procent mer år 2030 än vad 1,5-gradersmålet klarar av. Och 50 procent mer fossil förbränning än vad som krävs för att hålla sig under en temperaturökning på 2 grader. 

Koldioxidutsläppen har fortsatt på exakt den nivå som scenarios visade för ett årtionde sedan.

IPCC, FN:s klimatpanel, la i sin senaste rapport fram nya bevis för att den globala uppvärmningen behöver begränsas till minsta möjliga nivå. Konsekvenserna av en temperaturökning på 0,5 grad är väldigt stora. 

2.  Kol är den största boven 

Gapet är störst när det kommer till kol. Länder har planer på att producera 280 procent mer kol till år 2030 än vad som krävs för att hålla temperaturökningen under 1,5 grad. Och 150 procent mer än vad som krävs för att hålla ökningen under 2 grader. 

Expressen rapporterade tidigare om att Kinas kolkraft, som varit väldigt hög, nu ökar ytterligare. Nu står Kina för hälften av världens kolanvändning.

– Kolkraften i Kina har ökat explosionsartat de senaste 20 åren. Då fanns ingen som i sina värsta mardrömmar trodde att den kunde öka så mycket, sade Karl Hallding, forskare på Stockholm Environment Institute, SEI, när Expressen rapporterade om statistik från BP Statistical Review of World Energy 2019. 

Enligt honom är kol det värsta fossila bränslet för klimatet.

– Kol är en extremt koldioxidintensiv energikälla, också jämfört med andra fossila energikällor som olja och och gas. Kol bidrar också till mer luftföroreningar och därför försämrad luftkvalitet, på grund av sin kemiska sammansättning. 

3. Framtida planer för olja och gas

Även användningen av olja och gas kommer att överskrida koldioxidbudgeten. Planerna är att använda mellan 40 och 50 procent mer olja till år 2040 än vad som krävs för att begränsa uppvärmningen till 2 grader.

Fossila tillgångar är en stor inhemsk resurs som innebär försörjningstrygghet för många länder. 

När Expressen skrev om tekniken för att fånga in och lagra koldioxid, CCS, för att begränsa utsläppen kommenterade Filip Johnsson, professor i miljövetenskap och energiteknik på Chalmers:

– Men tekniken är fortfarande mycket dyrare än att fortsätta använda fossila bränslen och släppa ut koldioxiden. Priset på koldioxid måste bli så högt att det antingen leder till att fossila tillgångar lämnas eller att det är billigare att avskilja och lagra koldioxid.

4. Klimatplanerna som redovisats saknar täckning

Planerna på fossil användning överstiger inte bara temperaturmålen inom Parisavtalet – de är dessutom högre än vad de nationella klimatplaner som länder lämnat in under avtalet visat.

Planerna, så kallade NDC:s ska täcka ländernas utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder. Rapporten pekar på att många länder ska minska sina utsläpp men att de signalerar det motsatta när det handlar om planer och projektioner för fossil produktion.

Motsättningen handlar om en kombination av de nationella klimatplanerna, subventioner för fossil energi och andra investeringar som stöder den fossila industrin.

Rapporten är baserad på projektioner i tio länder – sju av dem är världens största producenter av fossila bränslen: Kina, USA, Ryssland, Indonesien, Kanada, Indien och Australien. Och tre av dem med högre klimatambitioner: Norge, Tyskland och Storbritannien.

5. Så ska trenden brytas

Rapporten pekar på att det går att minska gapet. Det krävs att länder begränsar exploateringen och utvinningen av fossila bränslen, slutar med subventioneringar och kopplar samman långsiktiga energiplaner med klimatmålen. Fokus kan inte bara ligga på hur länder ska öka andelen förnybar energi och energieffektivisera utan också på hur länder ska begränsa fossila bränslen.

Här är det viktigt att länder som drabbas hårt av klimatförändringarna och har mindre ekonomiska möjligheter att ställa om, inte hamnar på efterkälken.  

Rapporten pekar på att många länder nu visar vägen, bland annat Danmark, Costa Rica och Frankrike som sätter olika former av förbud mot exploatering av olja och gas och Tyskland och Spanien som fasar ut kol. 

USA:s regering stämdes för att ha bidragit till klimatförändringarna

21 unga amerikanska medborgare har tidigare stämt USA:s regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.