Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

400 värmerekord slogs i fjol: ”Var förödande”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
400 värmerekord slogs i fjol.
Foto: SPIROS KOUROS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sommarens värmeböljor orsakade omfattande skogsbränder vid Medelhavet.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Under fjolåret uppmättes den högsta temperaturen någonsin.

Dessutom har temperaturrekord slagits vid över 400 väderstationer världen över – fjolårets extremvärme ledde till såväl översvämningar som skogsbränder.

Vi börjar med den, med säkerhet, högst uppmätta vädertemperaturen någonsin på jorden. Det var i juli månad i Amerikanska Nevada, i ett område som i folkmun kallas ”Death Valley” – där stannade kvicksilvret på 54,4 grader.

Tio länder runtom i världen har uppmätt sina högsta temperaturer någonsin. Det rör sig dels om USA, men också om Dominikanska republiken, Taiwan, Italien och en handfull länder i och kring den arabiska halvön, uppger klimatforskaren Maximiliano Herrera för The Guardian.

Förödande värmeböljor

Herrera som i över 30 års tid har följt extremväder genom väderstationer världen över, kan konstatera att 107 länder också haft rekordvarmt under vissa månader. Men han tror inte att 2021 kommer vara det varmaste året någonsin – svaret kommer först om ett par dagar när bland annat Nasa släpper nya data.

Meteorologen Scott Duncan menar dock att fjolåret var extremt på andra vis. Han lyfter de värmeböljor som sköljde över Europa i somras, som ledde till omfattande skogsbränder vid Medelhavet. Men också att värmen föregicks av en köldknäpp i april.

– Det var förödande för jordbruket, särskilt i Frankrike, säger han till The Guardian.

Vidare lyfter han sommarens översvämningar i Europa som en del av extremvädret.

Världens största träd ska räddas med folie

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.