Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

300 miljoner människor hotas av de stigande haven

Karina Barquet, från Stockholm Environment Institute, kommenterar IPCC:s rapport om havsnivåerna som släpptes i slutet av september.
Tidigare i år besökte Expressen Han Island, Papua Nya Guinea, som sjunker på grund av stigande havsnivåer. Myndigheterna har börjat evakuera invånarna till fastlandet.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Kustområdet i Karachi, Pakistan, drabbades av översvämningar efter en cyklon i slutet av oktober.
Foto: STELLA PICTURES
Översvämningar råder även i Tokyo – en stad som hotas av stigande havsnivåer.
Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Havsnivåerna stiger i en allt snabbare takt.

Enligt tidigare beräkningar väntas omkring 80 miljoner människor hotas av översvämningar år 2050.

En ny studie visar att det snarare handlar om 300 miljoner.

– Vi har underskattat hastigheten, säger Karina Barquet, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI).

Runt tio procent av världens befolkning bor i dag vid lågliggande kustområden, som hotas av de stigande havsnivåerna.

I slutet av september släppte FN:s klimatpanel IPCC en rapport som visar att haven stiger mer än dubbelt så fort som under 1900-talet – och hastigheten ökar.

En ny studie visar 300 miljoner människor kommer drabbas av årliga översvämningar vid 2050 på grund av stigande havsnivåer.

Antalet drabbade är tre gånger högre än tidigare beräkningar, enligt studien från Climate Central som publicerats i tidskriften Nature. Dessutom väntas 150 miljoner människor få sina hem permanent under vatten när tidvattnet rör sig allt högre.

”Vi ser redan livshotande konsekvenser”

En majoritet av dem som kommer att drabbas – 237 miljoner människor – bor i sex asiatiska länder: Kina, Bangladesh, Indien, Vietnam, Indonesien och Thailand. Där saknas i dag strukturer för att skydda mot de stigande havsnivåerna.

Karina Barquet, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI), menar att de mest utsatta länderna står inför allvarliga konsekvenser. 

– Många av de kuststäderna som kommer att bli mest påverkad från stigande havsnivån – som Mumbai, Shanghai, Bangkok och Tokyo – finns i Asien. Dessa är lågliggande städer med hög befolkningstäthet och utbyggd infrastruktur. Kustlinjer som den i Kina kan ha förluster värda miljarder dollar. I länder som Bangladesh ser vi redan livshotande konsekvenser för miljoner utsatta människor, säger hon.

Har vi underskattat konsekvenserna av stigande havsnivåer?

– Vi har känt till smältande glaciärer, varmare hav och klimatförändringarna under en lång tid. Men vi har underskattat hastigheten av förändringarna i havet och kryosfären (allt fruset vatten, reds anm). 

– Det mest angelägna är vår brist på beredskap och acceptans för hur dessa förändringar kommer att påverka våra liv. De flesta människor är inte redo att offra sin livsstil. Stora strukturella förändringar, som kan kräva impopulära beslut från beslutsfattare, är nödvändiga. Inte bara i Kina och Bangladesh, men även hemma i Sverige, säger Karina Barquet.

Kan omforma hela städer 

Studien bygger på ett scenario där vi inte lyckas få ner utsläppen. Men genom snabba utsläppsminskningar skulle 50 miljoner människor kunna skonas från årliga översvämningar. 

Siffrorna räknar inte heller med klimatanpassning, exempelvis i form av artificiella barriärer mot havet, vilket anses nödvändigt för att skydda både människor och fastigheter.

– I dag designar man lösningar för att hindra påverkan från till exempel översvämningar. Men i stället för att lösa problemet långsiktigt flyttar man oftast problemet någon annanstans längs kusten. Naturbaserade lösningar som anpassas till befintlig infrastruktur kommer att bli viktigare runtom i världen, säger Karina Barquet.

Climate Central har också skapat en interaktiv karta där man på detaljnivå kan utforska de områden som hotas.

– Dessa beräkningar visar hur klimatförändringar kan omforma hela städer, ekonomier, kustlinjer och hela globala regioner inom vår livstid, säger studiens huvudförfattare Scott Kulp i ett pressmeddelande.

När Grönland smälter påverkas hela joden:

Förödande konsekvenser när havsnivåerna stiger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.