Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

3 miljoner munskydd slängs – varje minut

Användningen och därmed avfallet av engångsmunskydd har ökat explosionsartat under coronapandemin.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
129 miljarder munskydd slängs globalt varje månad, enligt forskarna.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

129 miljarder munskydd slängs världen över varje månad, visar ny forskning enligt Metro. 

Detta kan i längden få stora konsekvenser på miljön, menar forskarna.

Det är en grupp forskare vid Syddansk universitet i Danmark som har räknat ut mängden munskydd som slängs under den pågående pandemin, rapporterar Metro. 129 miljarder munskydd i månaden kan översättas till 3 miljoner munskydd i minuten, och siffrorna oroar forskarna. 

Majoriteten av munskydden som slängs är engångsskydd i plast, och skulle dessa hamna i naturen kan det få förödande konsekvenser för miljön. 

”Med ökande rapporter om olämplig avfallshantering av munskydd är det angeläget att kännas vid det potentiella miljöhotet och förhindra att det blir nästa plastproblem”, skriver forskarna i den vetenskapliga tidsskriften Frontiers of Environmental Science & Engineering. 

På grund av otillräcklig data har forskarna inte lyckats räkna ut exakt vilken påverkan plastmunskydden skulle kunna få på miljön, men de förutspår liknande påföljder som man ser från annan plastförorening.

– Vi vet att, likt annat plastavfall, kan engångsmunskydd också släppa ut skadliga kemiska och biologiska substanser, så som bisfenol A, tungmetaller och patogena mikroorganismer. Dessa kan få indirekta negativa effekter på växter, djur och människor , säger miljötoxologen Elvis Genbo Xu i ett pressmeddelande från universitetet

TikTok-succén: Så använder du munskydd rätt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.