Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

28 000 miljarder ton is har smält – på mindre än 30 år

Experterna berättar
Slädhundar på nordvästra Grönland springer genom smältvatten i juni 2019.
Foto: STEFFEN M. OLSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN JOUGHIN / AP TT NYHETSBYRÅN

28 000 miljarder ton is har försvunnit från jordens yta sedan 1994.

Det motsvarar ett 100 meter tjockt istäcke över hela Storbritannien.

Den slutsatsen drar brittiska forskare efter att ha studerat satellitbilder över jordens poler, bergskedjor och glaciärer, skriver The Guardian.

En som har reagerat på The Guardians artikel är svenska Greta Thunberg.

”Artiklar som den här måste dominera nyheterna om vi ska ha en chans att undvika klimatkrisens värsta scenarion”, skriver hon på Twitter.

Forskarna beskriver minskningen av is som ”förbluffande” och varnar för att havsytan kan höjas med en meter vid århundradets slut, skriver The Guardian.

– För att sätta det i ett sammanhang: Varje centimeters höjning av havsytan innebär att omkring en miljon människor tvingas flytta från sina låglänta hemtrakter, säger professor Andy Shepherd vid Leeds University till tidningen.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1297588406567010308

Negativ spiral

En annan fara är enligt forskarna att den smältande isen minskar jordens förmåga att reflektera solstrålning tillbaka ut i rymden. Det leder till en negativ spiral: den vita isen försvinner och mörkt vatten eller jord absorberar mer värme, vilket leder till ytterligare global uppvärmning.

Graden av issmältning som forskarna har observeras ligger i nivå med det värsta scenariot i de förutsägelser som FN:s klimatpanel IPCC har gjort.

Studien har publicerats i onlinetidskriften Cryosphere Discussions.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.