Sopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅNSopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Malena Ernman deltog under klimatriksdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENMalena Ernman deltog under klimatriksdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Malena Ernman deltog under klimatriksdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

250 nya förslag för att rädda klimatet

Publicerad

De har fått in över 250 förslag på hur miljön kan bli bättre.

Nu pågår en särskild klimatriksdag där kampen för att öka engagemanget står i fokus.

– Det är den enda frågan som är svartvit, det går inte att säga emot, säger artisten miljöaktivisten Malena Ernman.

Sopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet under helgen för att delta i en särskild klimatriksdag.

– Vi vill få politikerna att känna att det finns en bred opinion som driver de här frågorna. Vi har fått in mer än 250 motioner som vi under helgen ska rösta om, säger Karin Sundby, ordförande i Föreningen Klimatriksdagen.

 

LÄS ÄVEN: Svensk luft bland den bästa i världen 

 

En av de som deltar är Malena Ernman som tillsammans med sin man och barn är starkt engagerad i kampen för klimatet. Familjen har tillsammans skrivit en bok i ämnet som väntas publiceras inom tre veckor.

– Klimatfrågan är den absolut viktigaste frågan vi har, vi lever och andas klimatkris hemma hos oss, säger hon.

Andra kändisar i vimlet var Björn Ferry och Heidi Andersson som siktar på att leva ett helt fossilfritt liv, artisten Stefan Sundström, tidigare EU-politikern Anders Wijkman och klimatforskaren Kevin Andersson.

Marsch för klimatet

Tv-profilen Annika Dopping var konferencier under invigningen. Hon anser att politikerna behöver göra mer än i dagsläget. 

– Vi kan inte vänta på att rätt beslut fattas, vi får själva driva det, säger Annika Dopping.

Under söndagen avslutas klimatriksdagen med artistuppträdanden och talare i Humlegården och sedan en marsch för klimatet till Mynttorget i Gamla stan i Stockholm. Språkröret Gustav Fridolin är en av deltagarna. Därefter lämnar klimatriksdagen över ett 20-tal olika förslag till representanter för de sju riksdagspartierna.

 

LÄS ÄVEN: Isskulpturen på Trump som ska visa klimatförändringarna 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag