Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

250 nya förslag för att rädda klimatet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Malena Ernman deltog under klimatriksdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

De har fått in över 250 förslag på hur miljön kan bli bättre.

Nu pågår en särskild klimatriksdag där kampen för att öka engagemanget står i fokus.

– Det är den enda frågan som är svartvit, det går inte att säga emot, säger artisten miljöaktivisten Malena Ernman.

Sopsortering, flygstopp, cyklar och klimatvänlig mat är ämnen som debatteras flitigt när privatpersoner och organisationer möts i Aula Magna på Stockholms universitet under helgen för att delta i en särskild klimatriksdag.

– Vi vill få politikerna att känna att det finns en bred opinion som driver de här frågorna. Vi har fått in mer än 250 motioner som vi under helgen ska rösta om, säger Karin Sundby, ordförande i Föreningen Klimatriksdagen.


LÄS ÄVEN: Svensk luft bland den bästa i världen 


En av de som deltar är Malena Ernman som tillsammans med sin man och barn är starkt engagerad i kampen för klimatet. Familjen har tillsammans skrivit en bok i ämnet som väntas publiceras inom tre veckor.

– Klimatfrågan är den absolut viktigaste frågan vi har, vi lever och andas klimatkris hemma hos oss, säger hon.

Andra kändisar i vimlet var Björn Ferry och Heidi Andersson som siktar på att leva ett helt fossilfritt liv, artisten Stefan Sundström, tidigare EU-politikern Anders Wijkman och klimatforskaren Kevin Andersson.

Marsch för klimatet

Tv-profilen Annika Dopping var konferencier under invigningen. Hon anser att politikerna behöver göra mer än i dagsläget. 

– Vi kan inte vänta på att rätt beslut fattas, vi får själva driva det, säger Annika Dopping.

Under söndagen avslutas klimatriksdagen med artistuppträdanden och talare i Humlegården och sedan en marsch för klimatet till Mynttorget i Gamla stan i Stockholm. Språkröret Gustav Fridolin är en av deltagarna. Därefter lämnar klimatriksdagen över ett 20-tal olika förslag till representanter för de sju riksdagspartierna.


LÄS ÄVEN: Isskulpturen på Trump som ska visa klimatförändringarna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.