Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Förra året varmaste uppmätt

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
2020 är varmaste året som uppmätts i Europa någonsin, visar en ny rapport. Londons skyline.
Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
2020 är varmaste året som uppmätts i Europa någonsin, visar en ny rapport.
Foto: JOHN MCCONNICO / AP
2020 är varmaste året som uppmätts i Europa någonsin, visar en ny rapport. Bild från Frankfurt, Tyskland.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra året blev det varmaste som någonsin har uppmätts i Europa. 

Under hösten och vintern låg temperaruten 3,4 grader över genomsnittet. 

– En av de saker man slås av är hur mild den förra vintern var i Nordeuropa, mellan 2019 och 2020. Vissa stationer i Sverige visade till och med att det inte ens blev någon meteorologisk vinter alls, det gick direkt från höst till vår, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT. 

Det är EU:s center för klimatövervakning Copernicus som har släppt den nya rapporten ”European state of the climate 2020”. 

Resultatet visar, som flera andra rapporter som nyligen presenteras, att jorden blir allt värmare. 

Nu är medeltemperaruten cirka 1,2 grader högre än den var under förindustriell tid. Tittar man bara på Europa så låg medeltemperaturen förra året drygt 1,6 grader över medelvärdet under referensperioden 1981–2020, vilket är den högsta årsmedeltemperaturen som någonsin har uppmätts.

Varmt även i Arktis

Även i Arktis var det exceptionellt varmt, med omfattande bränder som rasade under lång tid i Sibirien. Just i den sibiriska delen av Arktis låg medeltemperaturen hela 4,3 grader över referensperioden 1981–2020, vilket också är det högsta uppmätta värdet någonsin, och nästan två grader mer än det tidigare maxvärdet.

Långsiktig trend

Den långsiktiga trenden visar att sedan 1859 har medeltemperaturen på jorden ökat med 1,2 grader Celsius globalt, 2,2 grader i Europa och 3 grader i Arktis. Dessutom framgår det i rapporten att de sex varmaste åren som någonsin har uppmätts globalt har inträffat under det senaste decenniet.

– Jorden blir varmare och kommer att fortsätta att bli varmare så länge utsläppen av växthusgaser fortsätter, säger Freja Vamborg, forskare vid Copernicus Climate Change Service och huvudförfattare till rapporten. 

Nyhetsbyrån TT har intervjuat Vamborg:

TT: Hur vet ni att det är utsläppen av växthusgaser som gör jorden varmare, kan det inte vara till exempel en naturlig återgång efter den lilla istiden 1350–1850?

– Dels ligger de temperaturer vi registrerar nu långt över de temperaturer som rådde före den lilla istiden. Dels ser vi i olika klimatmodeller att de här temperaturerna inte skulle vara möjliga utan tillskottet av växthusgaser från fossila bränslen, säger Freja Vamborg till nyhetsbyrån.

Hon fortsätter:

– När vi stoppar in alla kända komponenter som är viktiga för klimatsystemet i modellerna, som aerosoler, gaser från vulkanutbrott, solens instrålning, förändringar i jordens omloppsbana, solcykler och mängder av andra faktorer, så ser vi att det går ihop när vi har med de mänskliga utsläppen. Men om vi tar bort dem kan modellerna inte visa de temperaturer vi har i dag, tillägger hon.

Det visar rapporten:

– Den globala medeltemperaturen har ökat cirka 1,2 grader Celsius sedan förindustriell tid.

– Medeltemperaturen i Europa har ökat med cirka 2,2 grader Celsius sedan förindustriell tid.

– Medeltemperaturen i Arktis har ökat med cirka 3 grader Celsius sedan förindustriell tid.

– Havsnivån har stigit med i genomsnitt 3,1 millimeter sedan 1993.

– 2020 var det näst varmaste året som någonsin uppmätts i Arktis, och med god marginal det allra varmaste året i den sibiriska delen av Arktis.

– 2020 var det varmaste året som någonsin har uppmätts i Europa, drygt 1,6 grader varmare än medelvärdet för referensperioden 1981–2010.

– 2020 var ett av de tre varmaste åren som någonsin uppmätts globalt, trots det kylande väderfenomenet La Niña.

Källa: European state of the climate 2020, Copernicus, ECMWF

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.