Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 miljoner på flykt från naturkatastrofer varje år

FN:s generalsekreterares skarpa uttalande inför klimatmötet.
Han Island, Papua Nya Guinea, sjunker sakta ner i havet. Myndigheterna har börjat evakuera invånarna på ön till fastlandet. Längs med öns strandlinjer ligger massor med träd som fått ge vika för havets krafter.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Buzi, Mozambique. Här är de flesta hus byggda med tegel som fogats samman med enkel lera. När vattnet och regnet piskade huset rann leran bort och vinden gjorde resten för att rasera väggarna som ett korthus.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Catarina Rui skulle egentligen ha skördat först om flera veckor, men det här är vad hon lyckades rädda från ett fält där majsplantorna ligger och slokar i en mörk gyttja, lika dött som oätbart.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
En cyklon lade stora delar av Bozi, Mozambiqu, under vatten. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Under de senaste tio åren har cykloner, översvämningar och bränder tvingat mer än en person varannan sekund att fly inom det egna landet. 

Det handlar om ungefär 20 miljoner människor varje år, visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam.

– Vi vill peka på att det är de som är minst skyldiga till klimatkrisen som blir hårdast drabbade, säger Robert Höglund på Oxfam. 

Det är sju gånger mer sannolikt att människor tvingas lämna sina hem på grund av väderrelaterade katastrofer som cykloner, översvämningar och bränder, jämfört med jordbävningar och vulkanutbrott. Och tre gånger mer sannolikt än att behöva fly på grund av konflikt. Det visar rapporten Forced from home.

– Genom att släppa rapporten nu, inför FN:s klimatmöte i Madrid, hoppas vi kunna belysa frågan om hur människors liv påverkas av klimatkrisen. Rika länder måste stötta utvecklingsländer och ta internationellt ansvar för att hjälpa drabbade länder att återuppbygga de skador klimatförändringarna åsamkat. Detta inkluderar långsiktigt stöd till människor som är på flykt på grund av klimatrelaterade katastrofer, säger Robert Höglund, kommunikationschef Oxfam Sverige.

Oxfam, som är en global hjälporganisation som arbetar mot fattigdom i över 90 länder, slår i sin analys fast att människor i fattiga länder drabbas hårdast av extrema väderhändelser. Även om de pågående bränderna i Australien och översvämningarna i Europa också tvingat tusentals människor från sina hem. 

Enligt Oxfam löper människor i låginkomstländer som Indien, Nigeria och Bolivia fyra gånger så stor risk att tvingas på flykt av extrema väderkatastrofer jämfört med människor i rika länder. 

Ö-nationer drabbas hårdast

Cirka 80 procent av alla som tvingats på flykt under de senaste tio åren bor i Asien. Här lever 60 procent av världens befolkning och över en tredjedel av de människor som lever i extrem fattigdom, meddelar Oxfam.

Små önationer drabbas dock allra hårdast – de utgör sju av de tio länder som har högst risk att tvingas till intern flykt på grund av extrema väderhändelser. 

Han Island, Papua Nya Guinea. Cosmos Babes, 67 står I vattnet som när han var barn var land.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Han Island, Papua Nya Guinea evakueras när allt större yta hamnar under vatten.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: Oxfam Sverige / Pressbild

Statistiken kommer från IDMC, som för statistik över intern klimatmigration. Enligt deras halvårsrapport för 2019 tvingades sju miljoner människor på flykt på grund av katastrofer mellan januari och juni – den högsta delårssiffran de hittills uppmätt. Slutsiffran för 2019 väntas landa på 22 miljoner klimatmigranter. 

Enbart cyklonerna Fani och Idai låg bakom mer än fyra miljoner människors förflyttning.

– Kostnaderna för internflyktingar hamnar också på hemlandet vilket blir en väldigt tung börda på de fattiga länder som drabbas hårdast av klimatkrisen och har flest internflyktingar, säger Robert Höglund.

Antalet klimatflyktingar väntas öka

Expressen har tidigare rapporterat om att antalet klimatflyktingar väntas öka.  FN:s migrationsorganisation IOM menar att siffrorna från IDMC är svåra att beräkna och antagligen underskattade. Anledningen är att de enbart fångar upp människor som förflyttar sig inom det egna landet, och inte omfattar alla klimatsituationer. 

– Siffrorna är en uppskattning och det är många situationer som inte omfattas, bland annat småskaliga upprepande katastrofer, har Ileana Sinziana Puscas, programchef på IOM:s avdelning för migration, miljö och klimatförändringar, sagt till Expressen.

När FN:s klimatpanel IPCC publicerade sin senaste rapport om världshaven blev det tydligt att den snabba issmältningen och en stigande havsnivå sätter miljontals människors liv i fara. Redan i dag, och än mer framöver. Vissa länder och områden kan till och med bli obeboeliga, främst mindre ö-nationer och låglänta kustområden.

Expressen om Stilla Havets atoller som hotas när världshaven stiger

Expressen Klimat tar er med till Stilla Havets atoller som hotas när världshaven stiger.