Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-åringens hungerstrejk utanför Vita huset – för att påverka Trump

Giovanni Tamacas står utanför U.S. Capitol i Washington DC. Foto: Giovanni Tamacas / Instagram/Giovanni Tamacas
Giovanni Tamacas poserar utanför Vita huset i Washington DC under hungerstrejkens första dag. Foto: Giovanni Tamacas / Instagram/Giovanni Tamacas
Donald Trump. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

En 19-årig universitetsstudent från San Diego, Kalifornien har hungerstrejkat för klimatet i Washington DC.

Giovanni Tamacas åt ingenting och drack bara vatten under tio dagar, mestadels i stekande sol.

I en hel vecka satt han utanför Vita huset för att uppmana president Donald Trump att agera för att rädda klimatet.

Giovanni Tamacas, 19, har precis avslutet en tio dagar lång hungerstrejk i USA:s politiska hjärta: Washington DC.

Universitetsstudenten från San Diego, Kalifornien, vill att USA ska göra mer för att minska utsläpp och vända den globala uppvärmningen, och hoppas att hans frivilliga svält ska hjälpa landets ledare att förstå vad som väntar.

– Jag måste göra någonting sånt här för att att visa människor hur hungrig min generation kommer att bli, säger han till The Guardian.

Under en hel vecka satt Giovanni Tamacas utanför Vita huset, och varken åt eller drack annat än vatten.

”Jag grät av frustration och hunger”

Giovanni Tamacas berättar att han mot slutet av hungerstrejken bara kunde sova några få timmar per natt och svimmade när han gick upp för att dricka vatten.

– Jag grät. Jag kände extrem frustration, hunger och överväldigande känslor av ledsamhet då och då. 

Men, säger han, det var värt det, då han hoppas att hans protest har uppmärksammat att klimatförändringar kommer att leda till faktisk svält på flera platser runtom i världen.

https://www.instagram.com/p/B0rNmDPjfyb/

Han säger att hans ursprung är en del i hans motivation, då hans mamma är av kinesisk härkomst från Vietnam och hans pappa från El Salvador.

Båda länderna väntas drabbas hårt av den alltmer stigande globala uppvärmningen, och enligt Giovanni Tamacas har hans pappas familj redan märkt av klimatförändringarnas följder genom misslyckade kaffe- och majsskördar.

Kritiserad för hungerstrejk

Giovanni Tamacas säger att han har fått ta emot kritik för sin frivilliga tio-dagars svält, och slår tillbaka i ett inlägg på Instagram.

Han anklagar sina kritiker för att försöka distrahera från ”det verkliga problemet”, som han säger är ”den kommande kollapsen av jordbruket som ett resultat av den smältande polarisen”.

”Ni kommer aldrig att kunna debattera mot mig på vetenskapliga meriter. Jag har alla bevis. Allt ni kan ta till är personliga påhopp. Jag står över sådant”, skriver han.

Strax efter att Giovanni Tamacas avslutat sin hungerstrejk publicerade FN:s klimatpanel en rapport där de konstaterade att globala och stora förändringar i jord och skogsbruk krävs för att mänskligheten ska kunna rädda klimatet.