Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18-åriga Mickaël räddar 12 ton mat i månaden

Michaëls förening räddar 12 ton matsvinn i månaden
Ätbart minskar matsvinnet genom att dela ut mat till behövande
Foto: FILIP KAUFFELDT
Mickaël Gayet är ordförande för föreningen Ätbart.
Foto: FILIP KAUFFELDT
Den ideella föreningn hjälper 500 personer varje vecka.
Foto: Filip Kaufeldt
Foto: Privat

Den ideella föreningen Ätbart minskar matsvinnet genom att dela ut mat till behövande människor.

I månaden räddar de 12 ton mat – som annars hade slängts.

– Jag känner glädje och hopp för att vi kan ha en framtid för många generationer framöver, säger Mickaël Gayet ordförande för föreningen.

Mickaël Gayet var bara 15 år när han och hans kompisar bestämde sig för att göra något åt all mat som slängs. Idén utvecklades till Ätbart – en ideell förening som minskar matsvinnet, vilket även Aftonbladet skrivit om. 

– Vi byggde upp något som står stabilt, en ideell förening. Vi jobbar med att minska matsvinn både långsiktigt och kortsiktigt, berättar Mickaël Gayet. 

I dag är Mickaël, 18, ordförande för förenigen Ätbart. Han berättar att kompisarna även har startat upp projektet Mathjälpen – som delar ut maten till behövande.

Ätbart och Mathjälper hjälper 500 personer i veckan.
Foto: Filip Kaufeldt

Hjälper 500 personer i veckan

Målet just nu är att Ätbart, som i dag finns i Skövde, Falköping, Mariestad, Lidköping och Skara, ska etablera sig i ytterligare fem städer. 

Och i framtiden hoppas de att Ätbart finns i hela Sverige, berättar Mickaël. 

– Det blir en win-win-situation för alla, butikerna slipper slänga mat och maten går till dom som verkligen behöver det, berättar Mickaël Gayet.

I veckan hjälper föreningen 500 personer – och ordförande Mickaël känner glädje och hopp inför framtiden. 

– Man kan ge extra stöd och förhoppningsvis hjälpa någon, men man hjälper också restauranger och butiker, ingen gillar ju att slänga mat, säger han och fortsätter:  

– Volontärerna är de riktiga hjältarna. Folk från olika bakgrunder träffas och tar en fika. Det skapas nya kontaktverk, det är ren och skär glädje. 

Räddar 12 ton mat – varje månad

Idag jobbar Mickaël Gayet heltid med föreningen och projektet, som varje vecka räddar 3 ton matsvinn.  

– Vi kan ha en framtid för många generationer framöver, avslutar Mickaël Gayet.

Möt Wigells vd Lovisa Lidåker

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.