Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åringen som lever för att rädda Arktis naturreservat

Quannah Chasinghorse och mamman kämpar för Arctic National Wildlife Refuge, som är ett naturreservat i arktiska norra Alaska.
Foto: Instagram
”Min mamma har alltid lärt mig att man ska komma ihåg vem man är och var man kommer ifrån”, säger Quannah Chasinghorse, här med sin mamma.
Foto: Instagram

Hon är 18 år gammal med förfäder som härstammar från amerikanska ursprungsbefolkningen. 

Quannah Chasinghorse kämpar för att rädda Arktis undan exploatering tillsammans med sin mamma. 

– Vi kämpar alla för samma sak, säger Quannah enligt Teen Vouge. 

Det senaste året har Quannah Chasinghorse tillbringat på resande fot i Alaska. Tillsammans med sin mamma Jody Potts har hon proklamerat för att oljeborrning borde förbjudas och att naturen bör bevaras. 

Hennes mamma tillhör Gwich'in-stammen, som håller till i norra Kanada och Alaska, USA:s nordligaste delstat. Hon är dessutom regionsordförande för Native Movement och en förebild för dottern. 

– Min mamma har alltid lärt mig att man ska komma ihåg vem man är och var man kommer ifrån, säger Quannah Chasinghorse i en intervju med Teen Vouge

Hon fortsätter: 

– Anledningen till varför jag är som jag är, är för att min mamma, min mormor och mina mostrar lärt mig att inte ta skit från någon. Att göra det som är bäst för vårt folk och stå upp för våra rättigheter och vår mark. 

En skogsbrand i Arctic National Wildlife Refuge 2015.
Foto: MATT SNYDER / AP TT / NTB SCANPIX

Kämpar tillsammans med mamman

Mor och dotter utgör en duo som kämpar för att bevara Arctic National Wildlife Refuge, som är ett naturreservat i arktiska norra Alaska. 

Arktis är ett av de områden som påverkas mest av klimatförändringarna, och det går dubbelt så snabbt som i resten av världen. I samband med att Trump-administrationen lättade på miljöbestämmelserna för olje- och gasexploatering så hamnade naturreservatet i fara. I augusti blev faran verklighet när inrikesdepartementet klubbade igenom en lag som tillåter exploatering i reservatet. 

Totalt planerar amerikanska regeringen att 82 procent av naturreservaten i Alaska ska öppnas upp för olje- och gasexploatering. 

– Vi behöver att fler från ursprungsbefolkningens ungdomar tror på sig själva. Ju mer jag kämpade, desto mer läkte jag. Vi kämpar alla för samma sak, säger Quannah. 


https://www.instagram.com/p/CFnM4wwDNMt/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.