Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

170 ton skräp städades upp på svenska stränder

Skräp på stränder skadar djuren.Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
De vanligast förekommande föremålen som hittades var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar. Genrebild.Foto: SILKE KITSCHA FREDERIKSEN / COLOURBOX

Flaskor, snabbmatsförpackningar och plastpåsar. Vid årets upplaga av Nordiska kusträddardagen plockades 170 ton skräp från svenska stränder under en enda dag.

– Jag tror det börjar sjunka in för många att problemet finns även här, säger Johanna Ragnartz, vd på den ideella stiftelsen Håll Sverige rent, som står bakom initiativet.

Städdagen arrangerades för tredje året i följd i början av maj, och engagerade rekordmånga 48 000 personer.

– Intresset är verkligen enormt. Framförallt ser vi att många unga engagerat sig i år, mycket tack vare att dagen fått spridning i sociala medier, säger Johanna Ragnartz.

Det mesta av skräpet, 60 procent, bestod av saker som endast använts en gång, visar den plockanalys som gjorts i samband med städdagen. De vanligast förekommande föremålen som hittades var oidentifierbara plastbitar, plastrep, flasklock och korkar.

Även om plockdagen har blivit en succé hoppas Johanna Ragnartz att den inte behövs i framtiden.

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem. Lösningen är inte att städa utan att vi slutar skräpa ner. Det måste bli en norm att det inte är okej att slänga saker i naturen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.