Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17 saker som hänt (och inte hänt) sedan Parisavtalet

Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid "Tech for Panet" inför One Planet Summit i Paris.
Foto: PHILIPPE WOJAZER / EPA / TT

PARIS. I dag möts ett femtiotal av världens ledare, klimatexperter och framstående finansledare i Paris till One Planet Summit – på dagen två år efter att Parisavtalet skrevs under. 

Det är nu eller aldrig som pengarna måste skjutas till, heter det. Trots att Donald Trump och USA håller sig utanför.

För planeten jorden har de sista två åren varit en svajig klimatresa.

Elbilsförsäljningen rusar, pensionsfonder tävlar i hållbarhet och allt fler storstäder filar fram kreativa klimatlösningar. Mycket har hänt sedan klimatavtalet skrevs på i Paris.

Framför allt: alla jorden ledare - utom den mäktigaste - är i dag rörande överens om att klimatanpassningen är en ödesfråga.

Problemet är att det ofta handlar om mycket prat och lite handling. Jorden är ännu långt ifrån att vara fossilfri. Något fungerande system för effektiv koldioxidskatt saknas i industrin. Forskarna menar att vi bara har några år på oss nu innan en kraftig vändning måste ske.


LÄS MER: Trump vill se bättre villkor i Parisavtalet 


Professorn: "Ser ganska mörkt ut"

Enligt klimatinstitutet CICERO i Norge kan vi frukta en tvåprocentig ökning av koldioxidutsläppen under 2017 – tvärtemot Parisavtalets målsättning.

Hållbara tekniklösningar finns, men gamla fossila energikällor förblir billigare alternativ med nuvarande system.

– Kostnaden är trots allt en liten del av den totala ekonomin, säger Filip Johnsson, professor uthålliga energisystem på Chalmers i Göteborg.

Han var med under klimatmötet COP23 i Bonn i Tyskland för en månad sedan och är orolig för trögheten i det globala arbetet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid klimatmötet i Bonn.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT

– Det är väl bra att det finns ambitioner, men det ser ganska mörkt ut, säger Filip Johnson. Ofta presenteras rena glädjekalkyler.

– Det finns många uppåtgående siffror och kurvor som presenteras för sol- och vindkraft i länder som Indien. Problemet är att det fortfarande är en försvinnande del av den totala energitillförseln i dessa länder.


LÄS MER: Stockholmarnas flygvanor är värre för klimatet än biltrafiken 


Flera länder kritiseras

Tankesmedjan E3G skräder inte heller orden. Enligt den talar många EU-länder med dubbla tungor. Och listar speciellt Estland, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien som länder som med ena handen gör tummen upp för klimatet och med den andra gör tjuvnyp för att försvara olika subventioner till kolkraft, till exempel.

EU:s investeringsbank, EIB, gör i dagarna en av sina största utbetalningar genom tiderna på 1,5 miljarder euro. Det är en pipeline för naturgas från Azerbajdzjan till EU, genom Turkiet och olivodlingarna i det jordbävningstäta Syditalien.


SE ÄVEN: Isabella Lövin: "Viktigt att vi står fast vid Paris-avtalet" 


17 saker som hänt – och inte – sedan Parisavtalet

Stort firande efter att Parisavtalet skrivits under.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT

1. Firade med skumpa

12 december 2015. Det globala klimatavtalet, COP21, skrivs under i Paris av 196 delegationer. Länderna förbinder sig att hålla världens uppvärmning under kritiska 2 grader Celsius. Det råder partystämning inom många delegationer. Norrmännen firar med skumpa och sushi i Montmartre.


2. En miljon elbilar.

1 januari 2016: Världen har fler än en miljon elbilar i drift.


3. Lyckat experiment.

Juni 2016. 230 ton koldioxid pumpas ned i jorden på Island och förstenas. Experimentet ses som ett framsteg i tekniken för koldioxidlagring (CCS) för att göra sig av med stora mängder växthusgaser. Allt som saknas för att göra det i stor skala är en fungerande modell för koldioxidskatt. 

Orkanen Matthew slog hårt mot Haiti, där många dör och ännu fler får sina hem förstörda.
Foto: ORLANDO BARRíA / EPA / TT

4. Orkanen tar 500 liv.

Oktober 2016. Orkanen Matthew slår hårt i Karibiska sjön, bland annat mot Haiti. Där orsakar orkanen den största förödelsen sedan jordbävningen 2010. Över 500 personer dör.


5. Trump – en kalldusch.

November 2016. Uppföljningsmöte COP22 i Marrakesh i Marocko. Kalldusch för delegationerna när USA väljer president Donald Trump – en motståndare till avtalet. Men bara några dagar innan trädde avtalet i kraft och USA har förbundit sig att vara kvar i två år.


I Storbritannien är el från vindkraftverk nu billigare än den från kärnkraftverk.
Foto: ANNA HÅLLAMS

6. Flera svänger om.

Januari 2017. Start på ett år då för första gången Indien investerar mer i förnybar- än i fossil energi. I Tyskland går elproduktion från vind- och sol om elen från stenkol och kärnkraft. I Storbritannien blev elen från vindkraftverk billigare än den från kärnkraft. I USA står vind- och solkraft för 60 procent av den nya energin.


7. Grön energi.

April 2017: Facebook meddelar att de vill utöka serveranläggningen i Luleå. I likhet med andra industriledare säger sig Facebooks Mark Zuckerberg vilja gå över helt till grön energi.


8. Fossila pengar är ute. 

Maj 2016. Bill och Melinda Gates Foundation slutar finansiera oljejätten BP. Fossila pengar bli allt smutsigare i PR-sammanhang.


USA:s president Donald Trump meddelade i juni tidigare i år att landet drar sig ur klimatavtalet.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT

9. USA drar sig ur.

Juni 2017. USA:s president Donald Trump säger att hans land drar sig ur klimatavtalet. USA är jordens näst största utsläppare av växthusgas (efter Kina). ”Vi vill inte att andra länder skrattar åt oss längre.” Talet får omedelbar effekt. Ingen skrattar.


10. Irma slår till.

September 2017: Orkanen Irma – den starkaste som någonsin uppmätts - slår hårt över Karibiska sjön och Florida. Den följs av Harvey med historiskt rekord av nederbörd.  ”Om inte det här är klimatförändring så vet jag inte vad det är”, säger Miamis borgmästare, Tomás Regalado.


11. IMF:s varning.

Oktober 2017. Internationella Valutafonden, IMF, varnar för en mörk framtid om ingen reell förändring sker snart. "Vi kommer att bli rostade, stekta och grillade", sa direktören Christine Lagarde.


Houston i USA var en av de platser som drabbades av stormen Harvey o augusti i år.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP/ TT

12. Allt fler blir sjuka.

Oktober 2017. Den vetenskapliga tidskriften the Lancet publicerar en global rapport som hävdar att sjukdom på grund av extrema väderkatastrofer har ökat dramatiskt sedan millenniumskiftet. De redan svaga är de mest utsatta.


13. Bara USA utanför.

Hösten 2017: Nicaragua och Syrien, de två sista staterna vid sidan USA att inte ha anslutit sig till Parisavtalet går med. Det är fortfarande otydligt hur Syriens plan för omställning till hållbar energi ser ut i stora delar av det krigshärjade landet. Men PR-vinsten blev omedelbar.


Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått ta mot kritik för sin klimathållning.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT

14. Merkel får kritik

November 2017. Tysklands förbundskansler Angela Merkel får kritik för sin klimathållning: "om stålarbetare, aluminiumverk och kopparsmältning lämnar vårt land för att flytta till länder med sämre klimatstandard, så har vi inte vunnit något för det globala klimatet", sa hon i en podcast. "Trump är åtminstone ärlig", kommenterade Die Zeit.


15. "We are still in"

November 2017: Uppföljningsmöte, COP23, i Bonn i Tyskland. USA:s regering har ingen egen paviljong. Däremot kommer 2500 representanter från USA:s civilsamhälle, federala stater, storstäder och näringsliv under slagordet: We are still in, Vi är fortfarande med. De miljarder dollar som USA hade utlovat till klimatanpassning i den fattigare delen av världen har fortfarande inte ersatts.


16. Allt fler elbilar

17 november 2017: Över en miljon elbilar kommer att ha sålts i världen, enbart under 2017, rapporterar Dagens Industri. Det är en ökning med 63 procent. Tesla Model S och Nissan Leaf leder elbilsförsäljningen i Sverige.


Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

17. Löfven i Paris

12 december 2017: Stefan Löfven och ett femtiotal andra statsledare samlas i Paris på tvåårsdagen av Parisavtalet. Förhoppningen är bland annat att få med sig finansmarknaden på allvar i klimatarbetet. Inte helt lätt när världsekonomins storspelare, USA, representeras av… en tjänsteman från USA:s ambassad i Paris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.