Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

12 misstag svenskarna gör när de slänger sopor

Det är inte lätt att veta vad som ska läggas var när man sorterar sina sopor. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Sverige är ett av de bästa länderna i Europa när det gäller återvinning, enligt en studie från Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Men att veta hur allting ska sorteras är inte alltid det enklaste.

Här reder vi ut vanliga misstag som många gör när man ska slänga sina sopor.

Genom att sopsortera rätt kan man minska mängderna återvinningsbara material som hamnar i soppåsen.

Däremot kan det ibland vara svårt att veta vad som ska sorteras var – och måste man verkligen ta bort plastlocken från tetrapacken?

Lotta Claesson är teknisk utredare vid Stockholm vatten- och avfall. Hon menar att många inte vet att det finns ett insamlingssystem för olika typer av material och att det därför sorteras fel. Genom att slänga material i vanliga hushållssopor försvinner möjligheten att material återvinns.

– Det hamnar i soppåsen i onödan och eldas upp, säger Lotta Claesson.

Ett exempel är plastförpackningar, ett annat olika textiler.

– Textil är jättevanligt att det hamnar i soppåsen trots att vi har utbredda system för insamling av textil, säger Lotta Claesson.

De vanligaste felen människor gör när de sopsorterar:

PÅSTÅENDE: Textil kan slängas bland övriga hushållssopor

SVAR: Nej. Ett av de vanligaste felen enligt Lotta Claesson är att man inte sorterar ut material till materialåtervinning, utan att det hamnar i soppåsen i onödan och eldas upp. Ett material som ofta hamnar i soppåsen är textil, vilket kräver väldigt mycket naturresurser, material och kemikalier för nytillverkning och genom att slänga det i vanliga hushållssopor tappas möjligheten till att materialet återvinns.

PÅSTÅENDE: Man behöver inte ta bort plastlock från tetrapack

SVAR: Både ja och nej. Om man orkar är det jättebra att skruva av plastlocket och sortera det som plastförpackning och pappersförpackningen för sig. Men man kan låta det smita med. Fördelen med att skruva av korken är att ju bättre sorterar det är när man lämnar in det, desto större är chansen att råvaran kan tas om hand för att det sedan ska kunna skapas ett nytt material av det.

PÅSTÅENDE: Man behöver inte göra rent förpackningar

SVAR: Förpackningarna behöver faktiskt inte diskas. Men däremot ska de tömmas och det ska inte finnas några matrester kvar på dem. Lotta Claesson berättar att chansen är större att man då får med förpackningen i hela kedjan tills att den blir en ny råvara. Förorenad plast, färgämnen eller kemikalieämnen kan smita ur förpackningen och förorena allt som ligger intill, vilket gör att man tappar återvinningen.

Ja, vad ska läggas var?Foto: Colorbox

PÅSTÅENDE: Post it-lappar och kuvert kan slängas i pappersinsamlingen

SVAR: Eftersom det är klister runt kanterna på post it-lappar och kuvert ska de inte läggas i pappersåtervinningen eftersom klistret runt kanterna löses upp i återvinningsprocessen förstör det maskinerna och leder till sämre papperskvalitet. Därför ska post it-lappar och kuvert läggas i vanliga hushållsoporna så att de energiåtervinns. Det gäller även inbundna böcker.

PÅSTÅENDE: Plastpåsar med aluminiumfolie kan slängas var som

SVAR: En del plastpåsar har en folie av metall på insidan, vilket kan göra det svårt att avgöra om den ska sorteras som plast eller metall. För att avgöra det kan man knyckla ihop påsen. Om den vecklar ut sig är den mest av plast, men om den inte gör det är den mest metall.

PÅSTÅENDE: Värmeljus kan slängas som de är

SVAR: Att veta hur man ska sortera värmeljus kan vara klurigt eftersom koppen är av aluminium och vekhållaren av järn. Därför ska man ta bort hållaren innan den läggs i återvinningen. Gör man inte det fastnar hela koppen i magneten som sorterar bort järn vilket gör att aluminiumet brinner upp i stället för att återvinnas till nytt material. 

PÅSTÅENDE: Omslagspapper ska slängas tillsammans med tidningar

SVAR: Nej. Omslagspapper ska slängar i pappersförpackningen eftersom det återvinns vid ett annat pappersbruk än tidningar. Det beror på att omslagspapper har en annan papperskvalitet än tidningar och därför ska de inte sorteras tillsammans.

Textiler ska helst inte slängas bland övriga hushållssopor. Foto: Colorbox

PÅSTÅENDE: Chipspåsen kan man bara slänga i soppåsen

SVAR: Det är lätt att chipspåsen slinker ned i hushållssoporna men faktum är att den helst ska sorteras som plast – men inte alltid. Det finns ett knep: Skrynkla ihop påsen till en boll. Om den vecklar ut sig igen består den till största delen av plast. Men behåller den formen av en boll består påsen främst av metall och ska sorteras därefter. Ett tips är att läsa på påsen, de brukar ofta stå hur den ska sorteras.

PÅSTÅENDE: Dricksglas kan läggas i glasåtervinningen

SVAR: Eftersom dricksglas är gjort av en annan typ av glas än andra glasförpackningar och glasflaskor ska de inte slängas i glasåtervinningen. Möjligheten att återvinna glaset försämras om de två kvaliteterna blandas.

PÅSTÅENDE: Glödlampor är gjorda av glas – så de kan sorteras som glas

Svaret är nej, precis som med dricksglas. Glödlampor räknas som elavfall och det krävs särskilda stationer för det, alternativt en butik som säljer och tar emot den typen av material. Här räknas även porslin, speglar och annat in. Det ska sorteras som icke brännbart material på närmaste återvinningscentral. 

PÅSTÅENDE: Det är ingen idé att sortera, allting blandas ändå ihop

Det stämmer inte. Allt avfall som sorteras hanteras separat och skickas till antingen återvinning eller energiutvinning.

PÅSTÅENDE: ”Mitt bidrag till återvinningen är så litet, så det kvittar om jag bidrar”

Det kan lätt kännas så. Men om alla skulle återvinna sina metallkapsyler skulle det gå att tillverka över 2 000 nya bilkarosser varje år. Det räcker med att varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden för att koldioxidutsläppen ska kunna minska med 3 600 ton. Vilket i sin tur motsvarar utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor varje år.

Sopsorteringens gyllene regel

Håll soppåsen så ren som möjligt. Lotta Claesson menar att grundregeln i hemmet om man vill sopsortera rätt är att alla kemikalie- och kosmetika produkter ska till samlas in som farligt avfall och inte slängas i soppåsen. Dit räknas bland annat nagellack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.